Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νομοθετεί τα μερεμέτια στη «μεταρρύθμιση»

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί τις αλλαγές που το ίδιο έκρινε ως αναγκαίες στο εξεταστικό σύστημα του ενιαίου λυκείου και στην πρόσβαση των αποφοίτων των ΤΕΕ στα ΤΕΙ. Στις σελίδες του νομοσχεδίου ουσιαστικά αποτυπώνονται τα φτιασιδώματα που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ σε καμία περίπτωση δε θίγεται η ουσία της μεταρρύθμισης.

Σε ό,τι αφορά το εξεταστικό του ενιαίου λυκείου, μειώνεται η συμμετοχή του προφορικού βαθμού στην εξαγωγή του μέσου όρου από 50% που ίσχυε μέχρι σήμερα σε 30%. Η παραπάνω ρύθμιση ισχύει για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία μειώνονται στη Β' και στη Γ' Λυκείου σε 9. Στους απόφοιτους του ενιαίου λυκείου, εκτός του απολυτηρίου, θα χορηγείται και «βεβαίωση» πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το βαθμό του αποφοίτου για την πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο βαθμός της βεβαίωσης θα προκύπτει από τους μέσους όρους των βαθμών των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων στη Β' και Γ' Λυκείου. Με τη ρύθμιση αυτή, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να δείξει ότι ικανοποιεί το αίτημα για αποσύνδεση του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάτι, που προϋποθέτει την κατάργηση των κατευθύνσεων και την αναδιάρθρωση του αναλυτικού προγράμματος, την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β' και Γ' Λυκείου και τη μετάθεση του συστήματος επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση για μετά το Λύκειο.

Προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να ανακόψει την πορεία μετεγγραφών από τα ημερήσια στα εσπερινά λύκεια, με ρύθμιση του νομοσχεδίου, η οποία αποτελεί ουσιαστικά ημίμετρο, ορίζει ότι οι κάτοχοι απολυτηρίου ενιαίου εσπερινού λυκείου μπορούν να εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μόνο εφόσον έχουν φοιτήσει και στις δύο τελευταίες τάξεις του εσπερινού λυκείου. Ετσι απόφοιτοι ή μαθητές της Γ' τάξης ενιαίου λυκείου που έχουν μετεγγραφεί από την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους στη Δ' τάξη εσπερινού λυκείου, θα πρέπει με δήλωσή τους να επιλέξουν είτε να επαναλάβουν τη Γ' τάξη στο εσπερινό λύκειο, είτε να συνεχίσουν στη Δ' τάξη του εσπερινού χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των αποφοίτων των ΤΕΕ στα ΤΕΙ, με το σχέδιο νόμου καταργείται το προπαρασκευαστικό εξάμηνο (το οποίο ουσιαστικά από φέτος είχε καταργηθεί στην πράξη, λόγω της αδυναμίας οργάνωσής του) και η εισαγωγή θα γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις σε τρία μαθήματα εκ των οποίων το ένα μπορεί να είναι μάθημα ειδικότητας. Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε χτες την εξαγγελία που είχε κάνει την περασμένη βδομάδα από τις Σέρρες για εισαγωγή των αποφοίτων των ΤΕΕ και στα ΑΕΙ στο πλαίσιο της «ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» κάτι το οποίο προς το παρόν αποτελεί απλή εξαγγελία που θα εξειδικευτεί σε νέο νομοσχέδιο.

Εκτός από τις διατάξεις που αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά διατάξεις που αφορούν εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, στο άρθρο 2 προβλέπεται η λειτουργία «Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών», που θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται «από την παροχή υπηρεσιών και την πώληση προϊόντων σε τρίτους, οι ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, επιχειρήσεις και οργανισμούς του εσωτερικού ή εξωτερικού, οι δωρεές κάθε είδους και οι πρόσοδοι από τα περιουσιακά στοιχεία του». Με άλλο άρθρο η Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης μετονομάζεται σε «Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων» με προσανατολισμό τη «διά βίου μάθηση», ενώ περιλαμβάνονται διατάξεις για τον ΟΕΕΚ, τον ΟΣΚ, την Ακαδημία Αθηνών κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ