Κυριακή 7 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πίσω από τα ποσοστά

Ενα χαρακτηριστικό δείγμα της αναξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων για την ανεργία είχαμε πριν λίγες μέρες από την Ιταλία.

Σημειώνεται ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας στην Ιταλία είναι 8,2%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερο από το μέσο όρο της «ευρωζώνης» που είναι 10,1%.

Την περασμένη Τρίτη δόθηκαν από την ιταλική στατιστική υπηρεσία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των άεργων Ιταλών, όσων δηλαδή δεν έχουν δουλειά ούτε ψάχνουν πια για να βρουν, έφτασε τον περασμένο Αύγουστο τα 14,99 εκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2004, όταν η ιταλική στατιστική υπηρεσία άρχισε να διατηρεί στοιχεία.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 38% του ενεργού εργατικού δυναμικού είναι σήμερα παροπλισμένο.

Η Ιταλία είχε ήδη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό παροπλισμένων εργαζομένων στην ευρωζώνη από πέρσι, όταν το 36,7% των Ιταλών - ηλικίας 15 έως 64 ετών - εντάσσονταν σε αυτήν την κατηγορία έναντι 28,7% που ήταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεργία διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, αφού στο Νότο υπολογίζεται πως το 50% του εργατικού δυναμικού είναι παροπλισμένο και δύο στις τρεις γυναίκες (65%) βρίσκονται σ' αυτή την κατάσταση.

Η αδυναμία εξεύρεσης εργασίας οδηγεί πολλούς ανέργους στην αναζήτηση μιας δουλειάς στη «μαύρη οικονομία», χωρίς ασφάλιση, με άθλιους μισθούς, με εξευτελιστικούς όρους εργασίας. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό «μαύρης οικονομίας» κυμαίνεται από 16 ως 20% της επίσημης οικονομίας.

Ετσι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των αέργων καθιστά τα επίσημα στοιχεία πλήρως αναξιόπιστα. Ιταλοί οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι συνυπολογιζόμενου του παραπάνω ποσοστού, το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 13%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ