Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ψεύτικη αντίδραση της Βρετανίας για το Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στο παρατεταμένο τέλμα των προσπαθειών «αναθέρμανσης» των ισραηλινο-παλαιστινιακών άμεσων συνομιλιών, που επιδίωξαν πιεστικά οι ΗΠΑ, αναφέρθηκε ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Γουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε ότι «αν κάτι δεν αλλάξει σύντομα, τότε το παράθυρο προς την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μοιάζει να κλείνει και πάλι», ενώ επανέλαβε ότι το Λονδίνο τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός νέου εποικιστικού μορατόριουμ.

Ο Βρετανός υπουργός δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή επισκιάστηκε από τις τριβές με την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με τη βρετανική νομοθεσία, που προβλέπει την έκδοση εντάλματος και για αλλοδαπούς αξιωματούχους στην περίπτωση που θεωρούνται ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισχύ της συγκεκριμένης νομοθεσίας, που έχει οδηγήσει σε ακύρωση τις επισκέψεις αρκετών Ισραηλινών αξιωματούχων στη Βρετανία, δε θα συζητηθούν θέματα «στρατηγικής συνεργασίας που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας» κατά την επίσκεψη του Χέιγκ, την ώρα που το αεροσκάφος του Βρετανού υπουργού προσγειωνόταν στο Τελ Αβίβ.

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε «ενέδρα» από τον βρετανικό Τύπο, χαρακτηρισμό που ο ίδιος ο Χέιγκ χτες απέρριψε. Ωστόσο, έσπευσε να μαζέψει τα πράγματα παραδεχόμενος ότι ήταν μια «λανθασμένη διπλωματική ενέργεια», αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα τη δήθεν ευαισθησία των Βρετανών ιμπεριαλιστών για τα εγκλήματα των Ισραηλινών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Νέες επαφές Κλίντον - Νετανιάχου

Στο μεταξύ, εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, την επόμενη βδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή εκπνέει το χρονικό περιθώριο που η παλαιστινιακή πλευρά, με υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου, έχει δώσει στην αμερικανική διπλωματία να «αναθερμάνει» τον «άμεσο ισραηλινο-παλαιστινιακό διάλογο» που τόσο επιδίωξε η Ουάσιγκτον για να βελτιώσει την εικόνα της στον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με Αραβες διπλωμάτες, η παλαιστινιακή και η αραβική πλευρά είναι διατεθειμένες να δώσουν «σιωπηλή παράταση» σε αυτό το περιθώριο για λίγο ακόμη, όμως η προϋπόθεση του «παγώματος» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας παραμένει σε ισχύ προκειμένου να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών οι Παλαιστίνιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ