Κυριακή 7 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Τα χειρότερα τα έχουν για μπροστά

Με τριπλάσια ορμή και ένταση η αντιλαϊκή πολιτική για το 2011! Πεσκέσι στις μερίδες της πλουτοκρατίας τα λύτρα που μαζεύουν από τον κόσμο της δουλειάς. Νέοι φόροι, μαζικά λουκέτα και απολύσεις για τη «δημοσιονομική προσαρμογή» τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ανάστημα που θα σηκώσει ο λαϊκός παράγοντας στις σημερινές κάλπες, η ακύρωση στην πράξη διαφορετικών επιλογών που η πλουτοκρατία μαζί και οι διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος αξιοποίησαν για την εφαρμογή και κλιμάκωση της απάνθρωπης πολιτικής, είναι η καλύτερη παρακαταθήκη, ανάχωμα και μετερίζι της αντεπίθεσης. Αυτό που τους πρέπει και είναι το σάρωμα των προηγούμενων πακέτων που ήδη εφαρμόζονται, η απόκρουση αυτών που ήδη έχουν αποφασίσει και δρομολογούν, συνολικά της εφαρμοζόμενης πολιτικής που στέκεται απέναντι στο λαό και το εισόδημά του.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, οι κάθε μορφής και απόχρωσης διαχειριστές τους, ο καθένας από το πόστο του και όλοι μαζί απέναντι στο λαό, ετοιμάζουν τα ακόμη χειρότερα. Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί τους ξεδιπλώνονται με ενιαίο τρόπο. Και τα πακέτα παλαιότερης κοπής, μπροστά σε αυτά που ετοιμάζουν για το 2011 και για το διηνεκές, θα φαίνονται πλέον ως απλές τροχιοδεικτικές βολές, αν δεν μπει ισχυρός ο λαϊκός φραγμός.

Ο μπούσουλας της δικής τους πολιτικής, οι επιδιώξεις τους είναι πέρα από κάθε αμφιβολία απόλυτα δεδομένες. Μαζί με τα μέτρα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να διαμορφώσουν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για «αναθεώρηση - επικαιροποίηση» του μνημονίου τους ή όπως αλλιώς ονομάσουν τα ακόμη χειρότερα, την πολιτική φτωχοκομείου που ετοιμάζουν για το λαό. Τα προβλέπουν στο μνημόνιό τους, στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό για το 2011, τα σχεδιάζουν αυτές τις μέρες στις επιτελικές συσκέψεις τους. Σε μια βδομάδα από σήμερα (15 του Νοέμβρη) ξαναπιάνουν δουλειά τα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που θα έχουν και νέο κύκλο συνεννοήσεων με την κυβέρνηση και τις εδώ μερίδες της πλουτοκρατίας. Πάνω κάτω στην ίδια ημερομηνία θα έχουν στρώσει το χαλί με τα αυξημένα ελλείμματα και το κρατικό χρέος, που μετά τη σχετική κοπτοραπτική θα τα εμφανίσουν σε νέα ύψη. Στις 18 του Νοέμβρη καταθέτουν και τον τελικό προϋπολογισμό για το 2011, θα ξεφουρνίσουν δηλαδή και τα φρέσκα πακέτα, αν στο μεταξύ δεν αποφασίσουν τα ακόμη πολύ χειρότερα, να δώσουν παράταση στις τελικές ανακοινώσεις προκειμένου να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο, να φέρουν νωρίτερα τους σχεδιασμούς που έχουν κάνει για το 2012-2013 και για τη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα (νέοι φόροι - καρατόμηση δαπανών) για το 2011 θα έχουν τριπλάσια ένταση και αντιλαϊκή ορμή από αυτά που εφαρμόζουν από φέτος. Η εξουθενωτική πολιτική για το 2010 (τρανταχτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ, μειώσεις μισθών - συντάξεων, κατάργηση δώρων και επιδομάτων άδειας κ.ο.κ.) τους αποφέρουν 2,5 δισ. ευρώ. Πάνω σε αυτά έρχονται να αμπαλάρουν και τα νέα πακέτα, που για το 2011 φτάνουν σε ακόμη 7 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 9,5 δισ. ευρώ για τις ανάγκες «δημοσιονομικής προσαρμογής» στη διετία 2010-2011. Από τα μισόλογα των κυβερνητικών στελεχών σαφώς προκύπτει ότι και η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ, η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Για το 2011 την υπολογίζουν τώρα στο 3% σε συνέχεια της πτώσης με ρυθμό 4% για φέτος. Τα καταγραφόμενα ποσοστά της επίσημης ανεργίας θα σπάσουν κάθε κοντέρ πάνω και από το 15%, σε μια εξέλιξη που έρχεται να προσθέσει στις λίστες της ανεργίας εκατοντάδες χιλιάδες σημερινούς εργαζόμενους.

Ο εφιάλτης σχηματοποιείται με την εγκληματική πολιτική απέναντι στο λαό. Εχει πάρει σάρκα και οστά και αγριεύει ακόμη περισσότερο με αυτά που έχουν αποφασίσει για τη συνέχεια με μέτρα όπως:

  • Η αύξηση σε όλους τους φόρους μαζικής κατανάλωσης. Εδώ και τώρα φέρνουν νέες ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ και από πάνω και στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, όπως και σε όλους τους ειδικούς φόρους. Είναι χρήμα που μαζεύουν από τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου στη συνέχεια να προσφέρουν «πεσκέσι» στις μερίδες της πλουτοκρατίας.
  • Οι αντιλαϊκές ανατροπές μέσω του λεγόμενου «Καλλικράτη» θα τους αποφέρουν 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και από αυτά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011. Απόλυτα δεδομένα τα μαζικά λουκέτα, οι συγχωνεύσεις και οι απολύσεις.
  • Κάτω από κάθε νόρμα και οργανόγραμμα πέφτει ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εκτός από τις μαζικές απολύσεις ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τον «κανόνα» που βάζει πλαφόν για μόλις μία πρόσληψη σε κάθε 5 «αποχωρήσεις» («στενός» δημόσιος τομέας, δημόσιες επιχειρήσεις, ΟΤΑ, άλλοι δημόσιοι οργανισμοί). Ταυτόχρονα, ετοιμάζουν μαζικές μετατάξεις, δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων, σε άλλες υπηρεσίες και, βέβαια, με κουτσουρεμένους τους μισθούς.
  • Από το 2011 ξεκινά η παραπέρα καρατόμηση μισθών και μέσω της εφαρμογής του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου». Ετσι, ο συνολικός στόχος τους για «εξοικονομήσεις» από τα κονδύλια μισθοδοσίας μέχρι το 2013 φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 2,7 δισ. ευρώ.
  • Το πάγωμα σε όλες τις συντάξεις και η παραπέρα μείωση σε ορισμένες κατηγορίες σηματοδοτεί νέα ανακατανομή του πλούτου. Ηδη, ο επίσημος πληθωρισμός έχει σπάσει κοντέρ, ξεπερνώντας το 5,5%, επίπεδα - ρεκόρ για τα τελευταία 13 χρόνια, συμπληρώνοντας την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.
  • Τα ακόμη χειρότερα δρομολογούν, για την Υγεία και την Πρόνοια. Με χασαπομάχαιρο κόβονται τα κονδύλια για τα δημόσια νοσοκομεία, σε συνέχεια και επέκταση της μέχρι τώρα πολιτικής τους.
  • Για τις πρώην ΔΕΚΟ επίσης ετοιμάζουν μαζικά λουκέτα ή συγχωνεύσεις μαζί και απολύσεις. Εφτασαν στο σημείο να μεταφέρουν τα τραπεζικά δάνεια των οργανισμών αυτών στους κρατικούς προϋπολογισμούς, να αυγατίσουν τα κρατικά ελλείμματα και χρέη, προκειμένου να παραδώσουν τα φιλέτα - όπως τον ΟΣΕ - ξεχρέωτα στους καραδοκούντες ιδιώτες.
  • Προσφέρουν ζωτικό χώρο στην πλουτοκρατία με την εκποίηση κρατικής περιουσίας για ποσά από 1 δισ. ευρώ το χρόνο με αιχμή τις βασικές υποδομές, δίκτυα, λιμάνια, αεροδρόμια μαζί και τα φιλέτα της ακίνητης δημόσιας γης και περιουσία. Πολύ πρόσφατα έδωσαν λόγο σε επενδυτές για τη δημιουργία εταιρείας - «ομπρέλα» κάτω από την οποία θα βάλουν τις κρατικές συμμετοχές σε ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και περιφερειακές εταιρείες ύδρευσης που έχουν ενδιαφέρον για τους κεφαλαιούχους. Τα αμπαλάρουν δηλαδή σε ένα πακέτο προκειμένου να προσδώσουν μεγαλύτερη αξία και κέρδη στα ντόπια και ξένα μονοπώλια που θα το διεκδικήσουν.
  • Για το 2012, αλλά πιθανόν να το εφαρμόσουν και μέσα στο 2011, έχουν ετοιμάσει ήδη από το μνημόνιο την επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης μέχρι και στα «μη αλκοολούχα ποτά», δηλαδή ακόμη και στις λεμονοπορτοκαλάδες...

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ