Κυριακή 14 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
«Στο σφυρί» και με διαδικασίες εξπρές

Eurokinissi

Δημόσιες εκτάσεις - «φιλέτα», λιμάνια και περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας είναι έτοιμη να παραχωρήσει η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (το λεγόμενο fast track, που καθιερώνει διαδικασίες εξπρές και οικονομικά κίνητρα) σε ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους για να κάνουν χρυσοφόρες μπίζνες.

Κορυφαία θέση στον κατάλογο των υπό παραχώρηση εκτάσεων αποτελεί η δημόσια έκταση των περίπου 6.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Παρά τα μισόλογα που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποί της για προεκλογικές σκοπιμότητες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ταφόπλακα στην ανάγκη του λαού του Λεκανοπεδίου για τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για την παραχώρηση της έκτασης στην κρατική εταιρεία του Κατάρ, Qatar Investment Authority (QIA), που δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, ακινήτων και ξενοδοχείων, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα με την έλευση στην Αθήνα εκπροσώπων της αραβικής εταιρείας.

Στα σχέδια των εκπροσώπων της εταιρείας του Κατάρ είναι μια σειρά από επενδύσεις στην έκταση του Ελληνικού, που συνδέονται με την υπογειοποίηση της παραλιακής, όπως η κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, συνεδριακών κέντρων, μικρού αεροδρομίου, ξενοδοχείων. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν μέρος της έκτασης για τη δημιουργία μυθολογικού πάρκου με Ελληνες ήρωες, την ανάπτυξη κέντρου καινοτομίας και τεχνολογίας, την ανάπτυξη χώρων ψυχαγωγίας για παιδιά κι όχι μόνο. Σκοπεύουν επίσης, στην έκταση δίπλα στο Γκολφ της Γλυφάδας, να κατασκευάσουν μια σειρά από πολυτελείς κατοικίες.


Πολύ ψηλά στον κατάλογο επίσης είναι μια περιοχή - «φιλέτο» στην Αφάντου Ρόδου, εκεί όπου ήδη βρίσκεται γήπεδο γκολφ και ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Πρόκειται για συνολική έκταση 1.527 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 1.314 θεωρούνται εκμεταλλεύσιμα. Μέσα σ' αυτήν υπάρχουν ήδη κάποιες εγκαταστάσεις ημιτελείς ή παλιές, όπως κτίριο λέσχης έκτασης 3.600 τ.μ., διώροφο ξενοδοχείο 1.500 τ.μ., τρεις αχρησιμοποίητες πισίνες και γήπεδο γκολφ 455.271 τ.μ.

Στο στόχαστρο ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών βρίσκονται επίσης δύο περιοχές στα Καμένα Βούρλα με σκοπό την ανακατασκευή των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις ιαματικές πηγές και τη δημιουργία υπερσύγχρονων κέντρων spa. Η μία περίπτωση αφορά στη δημιουργία σύγχρονου κέντρου spa στην πηγή της Αφροδίτης, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, συγκρότημα εστιατορίων, πισίνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 2.500 ατόμων. Η άλλη έκταση που εξετάζεται είναι στα Λουτρά Κονιαβίτη (1 χλμ. από τα Καμένα Βούρλα), για την οποία υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή ξενοδοχείου - κέντρου spa 400 - 600 κλινών, εστιατορίου και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στις υπό παραχώρηση εκτάσεις είναι άλλες δύο που ανήκουν επίσης στην ΕΤΑ. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα 400 στρέμματα του κάμπινγκ Σκοτίνας (βρίσκεται στην παραλία Σκοτίνας Πιερίας) και μία έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής.


Παράλληλα, «ώριμες» για παραχώρηση θεωρεί η κυβέρνηση δύο δημόσιες εκτάσεις που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Η πρώτη αφορά στα 18.000 στρέμματα στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρα - Καϊμακτσαλάν στο Νομό Πέλλας. Το δεύτερο ακίνητο είναι αυτό των πρώην εργοταξιακών εγκαταστάσεων της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, έκτασης 200 στρεμμάτων, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν 5άστερο ξενοδοχείο 600 κλινών, συνεδριακό - εκθεσιακό κέντρο, μαρίνα, ναυτιλιακό κέντρο κ.ά.

Τέλος, στο στόχαστρο ξένων επιχειρηματιών βρίσκεται η κατασκευή ή ανακατασκευή περιφερειακών αεροδρομίων, την οποία θεωρούν χρυσοφόρα επένδυση.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ