Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Προφυλάσσουν την ανάπτυξή τους

«Περισσότερες από 1.500 ΑΕ και ΕΠΕ εγκατέλειψαν την Ελλάδα σε ένα έτος», είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της «Καθημερινής» χτες Τετάρτη και παρακάτω προσθέτει: «Φορολογία, γραφειοκρατία και εργατικό κόστος οι κύριες αιτίες της μετεγκατάστασης». Αμέσως μετά παραθέτει κι έναν πίνακα σύγκρισης φορολογικών συντελεστών, όπου αποτυπώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων για κάθε βαλκανική χώρα. Σύμφωνα με τον πίνακα, το 24% του φορολογικού συντελεστή στο μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα εμφανίζεται μεγαλύτερο έναντι των υπόλοιπων χωρών (20% Τουρκία, 16% Ρουμανία και 10% Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία και Κύπρος).

Κουβέντα δε λένε για την πολιτική της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων ή πιο σωστά της πολιτικής «απαγορεύεται η παρεμπόδιση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων» που αναγράφεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και αποτελεί πεμπτουσία της δράσης των επιχειρηματιών.

Και μόνο τα παραπάνω αρκούν για να γίνει κατανοητό ποιοι ευθύνονται - κατά την «Καθημερινή» και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία και έδωσε τα σχετικά στοιχεία - για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων: Πρώτον, οι ...μεγάλοι μισθοί των εργαζομένων και δεύτερον η ...υψηλή φορολογία του κεφαλαίου. Θέλουν δηλαδή ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και μισθούς για ένα πιάτο φαΐ κυριολεκτικά. Τα λένε αυτά σε μια περίοδο που, παρά τη διαρκή διεύρυνση των σύγχρονων αναγκών και τη διαρκή αύξηση του παραγόμενου πλούτου, οι μισθοί είναι όχι απλά ανεπαρκείς, αλλά υπολείπονται πολύ ακόμα και της κάλυψης στοιχειωδών αναγκών.

Ωστόσο, το σημαντικότερο συμπέρασμα που οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα καλούνται να βγάλουν από τέτοιες ειδήσεις είναι το πώς οι κεφαλαιοκράτες, οι εφημερίδες τους και τα πολιτικά τους κόμματα εννοούν την «ανάπτυξη». Για να υπάρξει ανάπτυξη - λένε - πρέπει να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να μειωθεί η ήδη μειωμένη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι η ανάπτυξή τους, αυτή την ανάπτυξη επικροτούν και γι' αυτή την ανάπτυξη διαγκωνίζονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα τηλεοπτικά παράθυρα των καναλιών. Οποιο «μείγμα» οικονομίας κι αν ακολουθήσουν, αυτή την ανάπτυξη θα υπηρετήσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ