Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνη δράση κατά μεταναστών

Η δράση ακροδεξιών ομάδων και επιτροπών «αγανακτισμένων» κατοίκων σε βάρος μεταναστών, σε πολλές περιοχές της Αθήνας εντείνεται. Χτες, το πρωί, ένα ακόμα επεισόδιο αυτής της απαράδεκτης και επικίνδυνης δραστηριότητας, διαδραματίστηκε στην πλατεία Αττικής, με αφορμή θρησκευτική συγκέντρωση μουσουλμάνων που έγινε και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Ας δούμε βήμα βήμα τι ακριβώς έγινε χτες το πρωί.

Πλατεία Αττικής. Ωρα 7 χτες το πρωί. Ο χώρος είναι ακόμα άδειος. Περιμένει τους μουσουλμάνους από το Μπαγκλαντές που θα γιορτάσουν το κουρμπάν μπαϊράμι. Αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούν την πλατεία, έχοντας φροντίσει την εκκένωσή της. Το προηγούμενο βράδυ, «επιτροπή κατοίκων» και «Χρυσή Αυγή» είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση για να μη γίνει η θρησκευτική τελετή. Δεκάδες εφημερίδες της «Χρυσής Αυγής» είναι πεταμένες στα παγκάκια, ενώ εκατοντάδες τρικάκια γράφουν: «Σήμερα γιορτάζουν τα γουρούνια... Χρόνια πολλά»!

Στην οδό Αγορακρίτου, 30 άτομα φωνάζουν ...συνθήματα. Κάποιοι κρατούν και ελληνικές σημαίες. Μόλις αρχίζουν να εμφανίζονται οι μετανάστες κραυγάζουν: «Γουρούνια! Απλυτοι! Βρωμιάρηδες!» Στέκονται μπροστά στον αστυνομικό φραγμό. Λίγο πιο κάτω κοντά στο αμαξοστάσιο των τρόλεϊ άλλα 10 άτομα κάνουν έντονη την παρουσία τους με φωνές. Στον δεύτερο όροφο μιας από τις πολλές πολυκατοικίες που περιστοιχίζουν την πλατεία τέσσερις ...κυρίες ουρλιάζουν βάζοντας στη διαπασών μικροφωνική εγκατάσταση. Στη λεωφόρο Λιοσίων, καμιά δωδεκαριά άτομα ξεκουφαίνουν με ντουντούκα τα αυτιά των αστυνομικών που τους φράζουν το δρόμο.

Οι μετανάστες σιγά, διστακτικά, φοβισμένα πλησιάζουν την πλατεία. Γίνονται δέκτες φραστικών επιθέσεων. Οι μετανάστες πληθαίνουν. Αρκετοί στρώνουν χαλάκια ή πετσέτες για να γονατίσουν. Κάποιοι δεν έχουν ούτε αυτά. Μαζεύουν τις σκόρπιες εφημερίδες της «Χρυσής Αυγής» και γονατίζουν πάνω σε αυτές. Η μικροφωνική στη διαπασών παίζει τραγούδια. Η ώρα προχωρά. Ο ιμάμης μιλά στους συγκεντρωμένους. Γύρω στις 7.50 γίνονται μικροσυμπλοκές με αστυνομικούς και ...σημαιοφόρους στην οδό Αγορακρίτου.

Τα συνεργεία των τηλεοπτικών σταθμών κινούνται πάνω-κάτω. Οι «κάτοικοι» αρχίζουν να κάνουν δηλώσεις που θα προβληθούν σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Με την κατάλληλη αξιοποίηση το γεγονός θα εμφανιστεί ως: «...αντιδράσεις από κατοίκους»...

Η τελετή δεν έχει αρχίσει ακόμα. Δέκα λεπτά μετά τις οκτώ στην Αγορακρίτου διεξάγονται πάλι μικροσυμπλοκές αστυνομικών δυνάμεων και σημαιοφόρων. Οι τελευταίοι απομακρύνονται προς τον Αγ. Παντελεήμονα. Η τελετή αρχίζει, ενώ η μικροφωνική από το διαμέρισμα της πολυκατοικίας «παιανίζει» το...«χαιρετίσματα στην εξουσία». Είκοσι λεπτά μετά τις 9 η ομαδική προσευχή τελειώνει. Οι εκατοντάδες μετανάστες αρχίζουν να αποχωρούν. Από την πολυκατοικία της οδού Αδμήττου εκτοξεύονται αυγά και γιαούρτια στους συγκεντρωμένους. Γωνιά-γωνιά απομακρύνονται βιαστικά. Σε ελάχιστα λεπτά η πλατεία αδειάζει.

Οι επιτροπές των «αγανακτισμένων» καταλαμβάνουν την πλατεία. Παρά την αστυνομική «επιτήρηση» είναι αποφασισμένοι. Μεγάλος αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων φεύγει. Στις παρυφές της πλατείας ένας μετανάστης περπατά γρήγορα. Κοντός, αδύνατος. Το σκούρο χρώμα του μαρτυρά τη χώρα καταγωγής του. Την ώρα που περνά δίπλα από το λεωφορείο της Αστυνομίας σωματώδης τριαντάρης τον χτυπά με κλωτσιά...


Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ