Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μια «ιδέα» θα σας σώσει!

Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου μίλησε χτες σε ημερίδα «απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας» και ανακοίνωσε μέτρα παράδοσης της επιστημονικής έρευνας στο κεφάλαιο

Για «ιδέες» που μπορούν να γίνουν η βάση για μικρές αυτοκρατορίες σε λίγο χρόνο, μίλησε χτες η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στην ημερίδα του Ινστιτούτου Νεολαίας με τίτλο «Δημιουργώ. Καινοτομώ. Επιχειρώ. Αναπτύσσοντας ευκαιρίες για τη νεολαία», περιγράφοντας έναν «παράδεισο» για νέους επιχειρηματίες που ...θα κατακτήσουν τον κόσμο. Στη διάρκεια της ημερίδας επαναλήφθηκε πολλές φορές, με διαφορετικά λόγια, το «παραμύθι» του συστήματος: Μια «ιδέα», μια «ευκαιρία», αν τη χειριστείς σωστά, μπορεί να σε κάνει πλούσιο, επιτυχημένο και να ...βοηθήσεις και στην ανάπτυξη της χώρας (το δεύτερο μέρος έχει «προστεθεί» λόγω οικονομικής κρίσης...).

Πάντως, ο στόχος της ημερίδας ήταν συγκεκριμένος και γνωστός πριν ακόμα αυτή διεξαχθεί: Στην ιστοσελίδα για την ημερίδα διατυπώθηκε σαφώς ότι διοργανώνεται «στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας και καλλιέργειας επιχειρηματικής κουλτούρας στη νέα γενιά».

Η υπουργός είπε ...πάνω - κάτω: Θέσεις στο Δημόσιο δεν υπάρχουν, με την κρίση δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας ούτε στον ιδιωτικό τομέα, άρα μια «ιδέα» θα σας ...σώσει. Ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μ. Κοντογιάννης το διατύπωσε λίγο διαφορετικά: Να ξεφύγουμε απ' τη μιζέρια του βασικού μισθού και της υποαπασχόλησης, ν' αφήσουμε πίσω τις ιδεοληψίες και τα ταμπού για την επιχειρηματικότητα και το κέρδος. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα σχέδια του υπουργείου για το «νέο» σχολείο, υποστηρίζοντας ότι οι σημερινοί μαθητές είναι τα αυριανά νέα ικανά ανταγωνιστικά στελέχη. Οπως είπε μια απ' τις δραστηριότητες του «νέου» σχολείου θα έχει τίτλο «Οικονομία και Επιχειρηματικότητα». Επιπλέον, «απολογήθηκε» γιατί είναι λίγες οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά διαβεβαίωσε ότι με τα νέα προγράμματα σπουδών στα σχολεία θα αποκτήσει πρωταρχικό ρόλο.

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, μίλησε και η γενική διευθύντρια του «Σωματείου "Επιχειρηματικότητα Νέων"» (ΣΕΝ), Ε. Μαυρικάκη, με θέμα «Χτίζοντας κουλτούρα στους μαθητές για την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας». Σημειώνουμε ότι το ΣΕΝ είναι ένας ...«μη κερδοσκοπικός οργανισμός», που ιδρύθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του ΣΕΒ!

Ερευνα με επιχειρηματικά κριτήρια και ενίσχυση του κεφαλαίου

Η υπουργός Παιδείας στην ομιλία της ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί το Δίκτυο «Ζεύξη». Οι συντελεστές «στους οποίους θα στηριχθεί το δίκτυο είναι δύο ομάδες αποτελούμενες από επιστήμονες, ερευνητές, ακαδημαϊκούς, επενδυτές, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και συμβούλους». Με λίγα λόγια, θα είναι ένα δίκτυο όπου οι επιχειρήσεις θα ψάχνουν «ιδέες» και «μυαλά» για αξιοποίηση και οι ερευνητές, τα πανεπιστήμια και οι ακαδημαϊκοί θα προσπαθούν να εμπορεύονται τις ιδέες τους, επιλέγοντας, προφανώς, η έρευνά τους να «πουλάει» στην αγορά. Η έρευνα που δεν έχει εμπορικό αποτέλεσμα δεν έχει θέση στο «δίκτυο».

Δεύτερο μέτρο είναι η θεσμοθέτηση πανελλήνιου διαγωνισμού «καινοτόμων ιδεών σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα». Οι «ιδέες», προφανώς, πρέπει να είναι άμεσα «εμπορεύσιμες». Τρίτο μέτρο είναι η ενίσχυση των προγραμμάτων χρηματοδότησης εταιρειών spin-off (εταιρείες πανεπιστημίων, ερευνητών, ακαδημαϊκών - σε συνεργασία ή όχι με επιχειρήσεις - για την εμπορική εκμετάλλευση της έρευνας), ενώ θα φτιαχτεί φόρουμ «ανάδειξης καλών πρακτικών καινοτομικής και νεανικής επιχειρηματικότητας με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νεολαίας». Στο «φόρουμ» προτείνεται να συμμετάσχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ