Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΣΥΣΤΗΜΑ «ΠΑΝΟΠΤΗΣ»
Αναξιόπιστο για τον έλεγχο της πολυφωνίας

Αναξιόπιστο για τον έλεγχο διασφάλισης της πολιτικής πολυφωνίας και «μακριά» από τις ανάγκες, για τις οποίες χρηματοδοτήθηκε, αποδεικνύεται ότι είναι το σύστημα ψηφιακής εποπτείας ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων «ΠΑΝΟΠΤΗΣ», που διαθέτει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Πρόκειται για ένα σύστημα του ΕΣΡ συνολικού κόστους 1.159.060 ευρώ, που υπολειτουργεί. Μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε στις 21.6.2010 η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού διαπιστώθηκε «αδυναμία των εφαρμογών του συστήματος» και με βάση αυτές «στοιχειοθετείται σημαντική απόκλιση των δυνατοτήτων του συστήματος σε παραγωγική λειτουργία από τις προδιαγραφές λειτουργιών και δυνατοτήτων που προβλέπονται στο ΤΔΕ, τη διακήρυξη και τη σύμβαση και μάλιστα σε κρίσιμες λειτουργίες», όπως αναφέρεται στη σχετική Εκθεση.

Ανάμεσα στις «λειτουργίες» που προβλέπει η σύμβαση, είναι και αυτή της αναγνώρισης των ομιλητών και του τηλεοπτικού χρόνου, στο πλαίσιο της διασφάλισης της πολιτικής πολυφωνίας. Λειτουργία, όμως, που μένει ακόμη και σήμερα αναξιοποίητη. Αποκαλυπτική είναι η Εκθεση και στην οποία επισημαίνεται ότι «ο "Πανόπτης" έχει περιθωριακή συμμετοχή στην τρέχουσα διαδικασία έρευνας πολιτικής πολυφωνίας και δεν χρησιμοποιείται για τα κρίσιμα συμπεράσματα».


Στους πίνακες που παρατίθενται τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τις μετρήσεις που γίνονται από τον «Πανόπτη». Τα ποσοστά των δύο μετρήσεων παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις.

Στην Εκθεση υπάρχει και ειδική αναφορά σε σχετικό έγγραφο του ΕΣΡ (υπ' αριθμόν ΕΥΔ 5543/14.7.2010) σύμφωνα με την οποία «σε σύγκριση των στοιχείων του "Πανόπτη" με τα στοιχεία της έρευνας πολιτικής πολυφωνίας κατά το διάστημα 1/4 ως 5/6/2009, το οποίο περιελάμβανε και την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών 2009, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δύο μετρήσεων, λόγος για τον οποίο μέχρι και σήμερα δε χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη λειτουργία του συστήματος».

Την περίοδο που έγινε ο έλεγχος, το σύστημα αναγνώριζε μόλις τα 36 πολιτικά πρόσωπα. Τότε το ΕΣΡ - όπως σημειώνεται στην Εκθεση - «δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης στα 100 πρόσωπα, χωρίς να διευκρινίζεται ημερομηνία παραγωγικής ενσωμάτωσης στο σύστημα». Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται περίπου 85 ομιλητές, καθιστώντας ακόμη και τώρα αδύνατη την αξιοποίησή του για τον έλεγχο της πολιτικής πολυφωνίας.

Τα προβλήματα όμως του συστήματος δεν σταματούν εδώ και αποδεικνύονται από τις αναφορές τόσο του διαχειριστή του συστήματος όσο και την Εκθεση: Δεν εντοπίζεται αυτοματοποιημένα και δε μετρά το διαφημιστικό χρόνο, μη εύρεση έναρξης και τέλους μιας εκπομπής, δεν αναζητά μια εκπομπή με βάση τον τίτλο της, δεν μπορεί να γίνει αυτόματη απομαγνητοφώνηση των εκπομπών, δεν παρέχει τη μόνιμη αποθήκευση της ψηφιακής καταγραφής μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος, έχει έλλειψη προστασίας κατά των πτώσεων της τάσης.

  • Την απαίτηση για ισότιμη προβολή του ΚΚΕ στην κρατική τηλεόραση εξέφρασε χτες η βουλευτής του Κόμματος, Βέρα Νικολαΐδου, τοποθετούμενη στην ακρόαση του νέου προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ Δ. Παπαγεωργίου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου Λ.Ταγματάρχη. Οι προτεινόμενοι δήλωσαν ότι δεσμεύονται για τον έλεγχο της ισότιμης προβολής. Οσον αφορά τη συστηματική προβολή ντοκιμαντέρ αντικομμουνιστικού περιεχομένου, παρέπεμψαν στη σχετική ανακοίνωση της ΕΡΤ, λέγοντας ότι ήταν τυχαίο φαινόμενο. Κατά πάγια πρακτική, το ΚΚΕ ψήφισε «λευκό» για το διορισμό του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ