Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΓΝΙΤΗΣ
Ανταλλαγές προτείνει η κυβέρνηση

Τη σταδιακή διάθεση Συμβάσεων Ανταλλαγής Ενέργειας, μετά από διεθνείς διαγωνισμούς, προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν ως «ισοδύναμη λύση» απέναντι στην αξίωση της τρόικας για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να αποκατασταθεί η «ισορροπία» μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών στην εκμετάλλευση του ελληνικού λιγνίτη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε χτες ότι μετά από διαβούλευση με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής υπέβαλε τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ η Κομισιόν αναστέλλει τις διαδικασίες παραπομπής της χώρας στο Ειδικό Δικαστήριο, για το λιγνίτη, μέχρι το Γενάρη του 2011. Στο μεσοδιάστημα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο δεν αναφέρεται πάντως στη ΔΕΗ, αλλά στην αποφυγή της υποχρέωσης να προχωρήσει η Ελλάδα στη διάθεση των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων Βεγόρας, Δράμας και Ελασσόνας.

Η συγκεκριμένη πρόταση περί ανταλλαγής συνεπάγεται ότι η ΔΕΗ θα δημοπρατήσει μέρος της λιγνιτικής παραγωγής της με αντάλλαγμα παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από άλλες συμβατικές πηγές, όπως μονάδες φυσικού αερίου. Πρακτικά, το ποσοστό φτηνότερης λιγνιτικής παραγωγής που διατίθεται στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί και η ακριβότερη ενέργεια που θα διοχετεύεται σε αυτό θα αυξήσει τις χοντρικές τιμές. Εναλλακτικά, ο εγχώριος έμπορος ή παραγωγός που θα έχει «στα χέρια του» τη φτηνότερη ενέργεια, θα καρπωθεί το κέρδος ακόμη και αν είναι μικρότερη η χοντρική (οριακή) τιμή. Μένει να αποσαφηνιστεί - στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση ανταλλαγών, αλλά και πράξη - ποιες θα είναι οι συνέπειες στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου» για τη ΔΕΗ και τι θα σημάνουν όλα αυτά στο θέμα των τιμολογίων, που ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα εκτοξευτούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ