Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η κρίση χτυπά και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

\Μετά την επιχειρούμενη κατάργηση των ΣΣΕ και την αντικατάσταση τους από «ατομικές» συμβάσεις από τον Ομιλο Αλαφούζου στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του «Σκάι», την αναστολή έκδοσης της «Απογευματινής» μετά την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης, τις καθημερινές απολύσεις, σειρά έχουν τώρα και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ». Χτες, ο ιδιοκτήτης Στ. Ψυχάρης ανακοίνωσε ότι προχωρά στο κλείσιμο της εφημερίδας και ότι σήμερα θα κυκλοφορήσει το τελευταίο «φύλλο».

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν πως η οικονομική κρίση δεν άφησε αλώβητα τα ΜΜΕ, γεγονός που αποκαλύπτει πως η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πραγματικότητας που στέλνει στην ανεργία τους εργαζόμενους απαιτεί πάλη για την προστασία των ανέργων αλλά και συμβολή τους στην αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, συμπόρευση με το ΚΚΕ για να ανοίξουμε μαζί με όλη την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης παλεύοντας ενάντια στα μονοπώλια.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως χτες αργά το βράδυ αποφασίζοντας την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Τρίτη 30 Νοέμβρη σε όλο τον κλάδο.

Νωρίτερα χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του Στ. Ψυχάρη, μετά από απαίτηση του ίδιου. Ο Στ. Ψυχάρης ανακοίνωσε το τέλος του καθημερινού εντύπου λόγω «μεγάλων ζημιών» και «υψηλών κόστων». Είπε - χωρίς βεβαίως να δεσμεύεται για τίποτα - ότι από τους 163 δημοσιογράφους μία μερίδα θα απορροφηθεί στο «Βήμα της Κυριακής», ενώ κάποιοι θα ενταχτούν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Ξεκαθάρισε όμως, ότι δεν μπορεί να κρατήσει το σύνολο των δημοσιογράφων και ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις. Οι ανάλογες ανακοινώσεις προς τους εργαζόμενους έγιναν χτες στις 9 το βράδυ από τον Παντελή Καψή. Μάλιστα, είπε ακόμη ότι προκειμένου να αποφύγουν απολύσεις, υπάρχει «πρόταση στελεχών» να γίνουν περικοπές μισθών ως και 15% σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Στο μεταξύ χτες το πρωί, συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ» στο Φάληρο πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών Ενώσεων. Σε συνάντηση που ακολούθησε, ο διευθύνων σύμβουλος Χρ. Παναγόπουλος επέμεινε ότι οι περικοπές του 10% στους μισθούς των εργαζομένων θα προχωρήσουν, οι οποίες όπως είπε θα εφαρμοστούν από την 1η Γενάρη του 2011. Την ίδια στιγμή, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο απολύσεων. Στη συνέχεια, χτες το απόγευμα η διεύθυνση του «Σκάι» ζήτησε να παραστεί στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ στο πλαίσιο «έναρξης διαλόγου». Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων έκαναν ξεκάθαρο ότι απαιτούν να παρθούν πίσω οι «ατομικές» συμβάσεις που έχουν μοιραστεί προς υπογραφή στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ