Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΓΙΟΥΛΑ ΜΠΕΛΙΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΓΙΟΥΛΑ ΜΠΕΛΙΑ
φωτο

Προσφορά στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΑΡΓΙΟΥΛΑ - ΜΠΕΛΙΑ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΓΙΟΥΛΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΜΑΡΓΙΟΥΛΑ (Καπετάν Καραφωτιά.

Η αγωνίστρια της ΕΑ Ειρήνη Μαργιούλα - Μπελιά έφυγε από τη ζωή στις 29 Οκτώβρη 2010, σε ηλικία 83 ετών, στο Βελβενδό Κοζάνης, μετά από πολύχρονη ασθένεια, αποτέλεσμα της μεγάλης ταλαιπωρίας της και του τραυματισμού της, στα Πιέρια Ορη. Καταγόταν από κομμουνιστική οικογένεια, όλα δε τα αδέλφια της φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στον απελευθερωτικό στρατό του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και πολέμησε για τα ιδανικά της. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, τόσο στα βουνά των Γρεβενών, όσο και στα Πιέρια Ορη (Ρητίνη), όπου και τραυματίστηκε στα πόδια της.

Ο Νικόλαος Μαργιούλας πέθανε στη Βουδαπέστη, όπου βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας και, επειδή ήταν επικηρυγμένος, δεν μπόρεσε να έρθει στο χωριό του.

Ο Ελευθέριος Μαργιούλας (Καπετάν Καραφωτιάς) σκοτώθηκε σε μάχη στα Παλατίτσια του Νομού Ημαθίας, όπου και είναι θαμμένος, σε μάχη, τον σκότωσε δε μια γυναίκα μέσα από μια εκκλησία.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει και ας είναι άσβηστη η μνήμη τους.

Η ανεψιά τους: Τσαμπούρη Ρούλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ