Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πετρέλαιο της Αρκτικής

Σε θέσεις «μάχης» βρίσκονται η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία για το θέμα της εκμετάλλευσης των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Αρκτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη νέα εθνική στρατηγική ασφάλειας της Ρωσίας επισημαίνεται το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Αρκτική στην περίπτωση που τα συμφέροντα της Μόσχας απειληθούν από τα γειτονικά κράτη.

Η κάθε χώρα τοποθετεί τα πιόνια της στη σκακιέρα και όπως δήλωσε ο διευθυντής Στρατιωτικών και Στρατηγικών Μελετών του Κάλγκαρι του Καναδά, Ρομπ Χούεμπερτ, διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα στην περιοχή, σημειώνοντας πάντως ότι «προς το παρόν όλοι σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού και κάνουν λόγο για συνεργασία, αν και τα φαινόμενα μερικές φορές απατούν».

Εστία τριβής ανάμεσα στη Ρωσία, στον Καναδά και στη Δανία έχει αποτελέσει η δικαιοδοσία στη θαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι «κρύβονται» 75 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

Οι τρεις χώρες έχουν υποβάλει αίτημα στον ΟΗΕ για την αναγνώριση κυριαρχικού δικαιώματος.

Για να διεκδικήσει η Ρωσία την περιοχή πέρα από το όριο που θέτει το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να αποδείξει πως η κορυφογραμμή Λομονόσοφ της θαλάσσιας οροσειράς είναι συνέχεια της ρωσικής χερσονήσου, ενώ οι ρωσικές διεκδικήσεις φτάνουν σε ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα προς την καρδιά του πόλου.

Η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, «Gazprom Neft», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της, ετοιμάζει προσφορές για έρευνες σε τέσσερα μεγάλα πεδία στην Αρκτική στα σημεία που εκβάλλει ο ποταμός Πετσόρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ