Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Ετοιμάζουν ολοκληρωτικό θάψιμο στις συμβάσεις

Με μοιρασμένους ρόλους στρώνουν το έδαφος για νέα νομοθετική παρέμβαση στη βάση των όσων προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Η πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων φαίνεται να μπαίνει εκ νέου στο τραπέζι, με στόχο να γίνει ακόμα πιο φτηνή για το κεφάλαιο η εργατική δύναμη. Δηλώσεις στελεχών της τρόικας στον Τύπο αποτυπώνουν την πρόθεση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να ενισχύσουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κάνει ακόμα πιο αντιδραστικό το πλαίσιο που συνομολόγησε πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο, το οποίο καρατομεί τις συλλογικές συμβάσεις και εγκαθιδρύει το καθεστώς των επιχειρησιακών.

Σύμφωνα με δήλωση ανώνυμου στελέχους της τρόικας στον Τύπο, «όσα περιλαμβάνονται στο νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη είναι εκτός των συμφωνηθέντων. Ολα αυτά δεν μεταφράζουν στην ελληνική έννομη τάξη όσα έχουν συνομολογηθεί και συνυπογραφεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο».

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ ζητάνε τώρα να ρυθμιστεί ρητά η κατάργηση της επέκτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να μην καλύπτονται από τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά να μπορούν να διαμορφώνουν ελεύθερα τους μισθούς προς τα κάτω.

Μάλιστα, ομολογώντας έμμεσα τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει συνυπογράψει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, τα στελέχη της τρόικας τοποθετούν τη νέα ρύθμιση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου στελέχους, αναμένεται «διορθωτική κίνηση» με νέα νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στο Γενάρη, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη ενδιάμεση αξιολόγηση στο τέλος του μήνα.

Σε συντονισμό μάλιστα με την κυβέρνηση, επανέρχεται ο κατάπτυστος εκβιασμός προς το λαό ότι αν δε γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, θα βρεθεί στον αέρα η τέταρτη δόση του δανείου τον ερχόμενο Μάρτη.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εκ μέρους της ΕΕ, ο εκπρόσωπος του Κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, διευκρίνισε ότι όλα τα στοιχεία του νόμου για τα εργασιακά είναι ευθυγραμμισμένα με το μνημόνιο και αυτό που προέχει τώρα είναι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Αντίστοιχα, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ισχυρίστηκε ότι «το θέμα των ειδικών συλλογικών συμβάσεων έχει κλείσει» και πως «οι επιταγές του μνημονίου έχουν ικανοποιηθεί και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη διαβούλευση για αυτό το θέμα τους επόμενους μήνες», κρύβοντας ότι στο παρασκήνιο συνεχίζεται η συζήτηση για τις «εκκρεμότητες» σε βάρος των εργαζομένων που άφησε ο πρόσφατος νόμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ