Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ναυάγιο στο Σαρμ Ελ Σέιχ

Η ακύρωση της συνάντησης Μπαράκ - Αραφάτ την περασμένη Πέμπτη στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου απέδειξε και το μέγεθος του μεσανατολικού προβλήματος, αλλά και το βαθμό δυσκολίας στην επίλυσή του. Η συνάντηση είχε οριστεί, ουσιαστικά, από τις ΗΠΑ, αφού ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Κλίντον υπέβαλε ένα νέο σχέδιο προς τις δύο πλευρές, με στόχο την ειρήνευση κατ' αρχήν και τη συνέχιση των συζητήσεων για την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης.

Ομως, όπως αποδείχτηκε, και το νέο σχέδιο αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις και από τις δυο πλευρές. Ετσι επισήμως, ως λόγος της ακύρωσης, ανακοινώθηκε το ότι τόσο οι Παλαιστίνιοι, όσο και οι Ισραηλινοί ζήτησαν επιπλέον εξηγήσεις από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ωστόσο, έγινε γνωστό από την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι το νέο σχέδιο Κλίντον επιχειρεί να μοιράσει την απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές, δίνοντας ένα σημαντικό μέρος από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, ενώ δε θίγει την πτυχή του προσφυγικού προβλήματος, της τύχης δηλαδή των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων Παλαιστινίων που είναι διασκορπισμένοι σ' όλη τη Μέση Ανατολή και ζητούν την επάνοδο στις εστίες τους.

Εν τω μεταξύ η δεύτερη Ιντιφάντα του παλαιστινιακού λαού συμπλήρωσε τρεις μήνες και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 350, στη συντριπτική πλειοψηφία Παλαιστίνιοι, θύματα της βίας των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

Οι εξελίξεις και αυτής της εβδομάδας αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του Μεσανατολικού είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αν δεν οδηγεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και τις σχετικές συμφωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ