Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Κίνηση τακτικής για την αντικομμουνιστική πρόταση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε μια κίνηση τακτικής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε - έστω προσωρινά - την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών 6 χωρών της ΕΕ - Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τσεχία - να καθιερωθούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση ποινικές διώξεις σε βάρος όσων δεν αναγνωρίζουν τα δήθεν «εγκλήματα» του κομμουνισμού. Είχαν, μάλιστα, ζητήσει να διοργανωθεί δημόσια προπαγανδιστική καμπάνια στις χώρες της ΕΕ γι' αυτά τα «εγκλήματα». Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή - που προτείνει νομοθετικές πράξεις και τις υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΕ - δεσμεύτηκε να «κρατήσει ζωντανή» τη μνήμη τέτοιων «εγκλημάτων» σε όλη την Ευρώπη.

Με το πρόσχημα πως η ΕΕ δεσμεύεται για την καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους που στοχεύουν σε εθνικές, θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες, η Επιτροπή υποστηρίζει πως εγκλήματα που βασίζονται στην πολιτική άπτονται καθαρά σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης «εγκλημάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων», σημειώνει η Επιτροπή, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «δεν έχουν εκπληρωθεί» οι προϋποθέσεις για σύνταξη μιας πανευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη βδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των έξι χωρών της ΕΕ απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την παράκληση να διαμορφωθεί κοινή «ευρωπαϊκή θέση» απέναντι στα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού», που οι «6» ισχυρίζονται ότι διαπράχθηκαν σ' αυτές τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Κατά τη γνώμη των εμπνευστών της επιστολής, όπως σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχει νόμος που απαγορεύει την άρνηση του ολοκαυτώματος των Εβραίων, χρειάζεται η ανάλογη λήψη παρόμοιων νομοθετικών μέτρων που θα καταδικάζουν τα «εγκλήματα», που διαπράχτηκαν στα «ολοκληρωτικά κράτη» της Ανατολικής Ευρώπης. Ετσι, προτείνουν να διώκεται ποινικά «η δημόσια δικαιολόγηση, άρνηση ή προφανής υποβάθμιση των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουσιαστικά δέχεται το σκεπτικό της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά τη μεταθέτει για αργότερα, άλλωστε έχει προωθήσει και στο παρελθόν ό,τι αντικομμουνιστικό μνημόνιο λανσάρουν οι αστοί για να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε γνωστή η πρωτοβουλία των 6 υπουργών Εξωτερικών, το ΚΚΕ προχώρησε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των χωρών στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ