Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ετοιμάζουν και την επόμενη κλιμάκωση

Νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ, μαχαίρι και στα «κοινωνικά επιδόματα», αυξήσεις στα τιμολόγια (νερό, ρεύμα), νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο κ.ά.

Νέα βάσανα απέναντι στο λαό σχεδιάζει και ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή από το 2011 το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Πρόκειται για νέας κοπής, πρόσθετα πακέτα που περιλαμβάνονται και στο αρχικό μνημόνιο με το χαρακτηρισμό «μη καθοριζόμενα μέτρα 2012-2014», «εξειδικεύονται», σε αυτή τη φάση, από τα αντιλαϊκά επιτελεία ενόψει των ανακοινώσεων που τις προγραμματίζουν το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2011.

Τα νέα άγρια χαράτσια, το ξεχαρβάλωμα δημόσιων υπηρεσιών, οι παραπέρα περικοπές, μέχρι και η ολοσχερής κατάργηση «κοινωνικών επιδομάτων» φτάνουν - με βάση τις συμφωνίες τους - στο 5% του παραγόμενου ΑΕΠ ή σε περισσότερα από 12,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα συμπληρωματικά μέτρα ξεπερνούν το 40% των συνολικών μέτρων του μνημονίου τους, γεγονός που δείχνει ανάγλυφα και τη βαρβαρότητα των νέων μέτρων που θα ξετυλίξουν στο επόμενο διάστημα εάν δε βρουν απέναντί τους ισχυρό το λαϊκό φραγμό και την αντεπίθεση.

Το τι σχεδιάζουν, περιγράφεται, για την ώρα μόνο μέσες - άκρες, στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ταυτόχρονα, για κάθε τυχόν «αστοχία» στα ήδη υπάρχοντα «πακέτα» δρομολογούν και νέα προκειμένου σε κάθε περίπτωση να φτάσουν στον αντιλαϊκό πήχη.

Η συμπαιγνία κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών προβλέπει την εξειδίκευση των νέων μέτρων μέχρι το Μάρτη του 2011 ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της μεθεπόμενης δόσης για τη στήριξη της πλουτοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογούν και τα παρακάτω:

  • Γενικευμένες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, πέρα και πάνω από αυτές που βάζουν σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011. Δρομολογούν μετατάξεις εμπορευμάτων από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή (13%) στο 23% ή και παραπάνω. Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση το ΔΝΤ βγαίνει μπροστά και «ζητά» την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
  • Μπαίνει μαχαίρι στα κάθε είδους κοινωνικά επιδόματα, δηλαδή μέχρι και για τα κονδύλια που προορίζουν για τη διαχείριση της φτώχειας που γεννά η πολιτική τους, όπως για παράδειγμα στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Για όσα από αυτά δεν καταργηθούν, προβλέπεται η σύνδεσή τους με τα όρια της επίσημης φτώχειας, που σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία είναι στα 14.400 ευρώ το χρόνο για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά!
  • Ανατιμήσεις τιμολογίων από όλες τις πρώην ΔΕΚΟ (νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες κ.ά.), επίσης την παραπέρα μείωση στο «μισθολογικό κόστος» και σε άλλες δαπάνες.
  • Παραπέρα μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα. Πέρα από όλα τα άλλα έρχονται τώρα να επιμηκύνουν την ωρίμανση της μισθολογικής εξέλιξης πάνω από τα 2 χρόνια που ισχύει σήμερα.
  • Λουκέτα και συγχωνεύσεις ετοιμάζουν για σειρά από δημόσιους φορείς, εξέλιξη που αποτελεί και το πρώτο βήμα για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ