Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ο αντικομμουνισμός στα σχολικά βιβλία

Με την επισήμανση ότι ο αντικομμουνισμός έχει μεγάλη παράδοση στη Γερμανία, ιδιαίτερα μετά τη διχοτόμηση της Γερμανίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η εκπρόσωπος της SDAJ σημείωσε, πως και η γερμανική αστική ιδεολογία εξισώνει τον κομμουνισμό με το φασισμό, παρουσιάζει τους κομμουνιστές υπεύθυνους για την άνοδο του φασισμού στην εξουσία το 1933.

«Αυτά συναντά κανείς στα γερμανικά σχολικά βιβλία. Η ΛΔΓ καταγράφεται ως δικτατορία, όπου ο λαός καταπιεζόταν από το ΚΚ, αγνοώντας τελείως τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά επιτεύγματα. Ολα τα αρνητικά και τα λάθη παρουσιάζονται ξεκομμένα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, από τη γειτνίαση με τον καπιταλισμό, τις διαρκείς επιθέσεις που δεχόταν ο σοσιαλισμός.

Αυτό δυσκολεύει τη δράση μας στα σχολεία, στη νεολαία γενικότερα. Οι σχολικές ενώσεις στη δυτική Γερμανία - στις οποίες κυριαρχεί η σοσιαλδημοκρατία - οργανώνουν σε μερικά ομόσπονδα κράτη καμπάνιες κατά της οργάνωσής μας. Για παράδειγμα, στο Hessen, από όπου είμαι, η σχολική ένωση ανακοίνωσε δράσεις ενάντια σε κάθε μορφή εξτρεμισμού και εστίασε μόνο στη SDAJ».

«Ο αντικομμουνισμός και ο αντιεπιστημονισμός στα εκπαιδευτικά προγράμματα όλων των βαθμίδων έχει ενταθεί», είπε ο εκπρόσωπος της ΚΝ Πορτογαλίας. «Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2008 στο μάθημα της Ιστορίας στις εισαγωγικές εξετάσεις οι μαθητές αναγκάστηκαν να γράψουν τρεις κακές πρακτικές της ΕΣΣΔ και τα οφέλη της ΕΕ!», συμπλήρωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στις θεωρίες του νεοφιλελευθερισμού και του κεϋνσιανισμού που κυριαρχούν στα πανεπιστήμια χωρίς να δίνεται στους φοιτητές η δυνατότητα να εξετάσουν αυτές τις θεωρίες από τη σκοπιά των σχέσεων παραγωγής. Τέλος, τόνισε ότι στην εκπαίδευση, η έννοια της δημοκρατίας περιορίζεται στο δικαίωμα της ψήφου και δε γίνεται λόγος για την οικονομική ανισότητα και εκμετάλλευση, προκειμένου, όπως είπε, οι μαθητές να «πιστέψουν ότι η αλλαγή της κοινωνίας είναι αδύνατη».

Στην παρέμβασή της εκ μέρους της ΚΝΕ η Ιωάννα Λαγονίκα είπε μεταξύ άλλων:

«Εκμεταλλεύονται το γεγονός, ότι οι νέοι δε γνώρισαν τα πλεονεκτήματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού, τη συνεισφορά του στην ανθρωπότητα», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ υπερασπίζονται και αναδεικνύουν με όλες τους τις δυνάμεις την ιστορική και επιστημονική αλήθεια στα σχολεία, σε ιδρύματα και πανεπιστήμια. Παρεμβαίνει και αντιπαρατίθεται με τον αντικομμουνισμό. Επιπλέον, σημείωσε το σημαντικό μορφωτικό και διαφωτιστικό ρόλο που πρέπει να έχει ένα ΚΚ και μια κομμουνιστική νεολαία, με ιδεολογική δουλειά για τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, τη μελέτη του μαρξισμού - λενινισμού, αλλά και σε ζητήματα ιστορίας.

Αναφέρθηκε στα αντιιμπεριαλιστικά διήμερα της ΚΝΕ, αλλά και σε άλλες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, όπως οι επισκέψεις των μαθητών σε χώρους ιστορικής σημασίας για την ταξική πάλη στην Ελλάδα, στα φεστιβάλ και στις εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, που γίνονται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ