Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρισμός στην Κίνα

Η άνοδος του πληθωρισμού και της ακρίβειας οδήγησε την κυβέρνηση της Κίνας στην απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε στο 5,81% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,75%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια παρέμεναν σταθερά από το 2007 και αυτό αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Κίνα εκτινάχθηκε το Νοέμβρη στο 5,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλη του 2008, από 4,4% τον Οκτώβρη. Τη μεγαλύτερη αύξηση, 11,7% από 10,1%, κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες καταλαμβάνουν το ένα τρίτο των τιμών καταναλωτή.

Τη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής και ειδικότερα των τιμών των τροφίμων, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αν παραστεί ανάγκη η κυβέρνηση θα πουλήσει από τα κρατικά αποθέματα στάρι, λάδι και ζάχαρη και απείλησε ότι θα επιβάλει ελέγχους στις τιμές.

Ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από τη μεγάλη ρευστότητα που προέρχεται από το επίσημο, αλλά και ημιεπίσημο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Τα δύο τελευταία χρόνια, η κυκλοφορία χρήματος αυξήθηκε κατά 54%. Η παροχή δανείων από τις κινεζικές τράπεζες έφτασε το 2009 στο ρεκόρ των 9,59 τρισ. γουάν. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τα δάνεια να μειωθούν στα 7,5 τρισ. γουάν για φέτος, με τις τράπεζες να έχουν δανείσει ήδη μέχρι τα τέλη Νοέμβρη 7,45 τρισ. γουάν.

Οι οικονομικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, οδήγησαν τις αρχές του Πεκίνου στην απόφαση για αύξηση του ελάχιστου μισθού κατά 20% στην περιοχή της κινεζικής πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ