Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Προωθούνται μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου

Στα «σκαριά» πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Σε μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Τύπου και των καναλαρχών προχωρά η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ, το οποίο θα έρθει προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι τα τέλη του Γενάρη. Την ίδια στιγμή που «στηρίζει» το κεφάλαιο προωθεί «ψευτορυθμίσεις» για τους άνεργους δημοσιογράφους, καθώς και την επιδότηση εργασίας, που καμία λύση δεν πρόκειται να δώσουν.

Συγκεκριμένα, χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, υπεύθυνος για το χώρο των ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ετοιμάζεται πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει άρθρα και κεφάλαια, τα οποία θα προβλέπουν τη «διευκόλυνση των συγχωνεύσεων» επιχειρήσεων του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Βέβαια, το μέτρο αυτό θα σημάνει την επιβίωση μιας επιχείρησης, αλλά όχι των εργαζομένων, δεδομένου ότι οι συγχωνεύσεις επιφέρουν και μείωση του προσωπικού. Για τους άνεργους δημοσιογράφους η κυβέρνηση θα εξετάσει το χρόνο ανεργίας, τις αποζημιώσεις αλλά και την επιδότηση της εργασίας, εφόσον ο επιχειρηματίας την ώρα που προσλαμβάνει έναν δημοσιογράφο συγχρόνως δεν απολύει κάποιον άλλον.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός αφού έκανε αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στα ΜΜΕ και τα οποία οφείλονται, όπως είπε, στην πτώση της διαφήμισης κατά 40%, στη χαμηλή κυκλοφορία των εφημερίδων και στη μη στήριξη των τραπεζών με νέα δάνεια στα ΜΜΕ, είπε ότι η πολιτεία «δεν μπορεί να παρέμβει στην ελεύθερη αγορά, αυτό είναι ευρωπαϊκό δεδομένο» και ότι αυτή είναι «μία αρχή από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η βασική νομοθεσία που υπάρχει για τα ΜΜΕ θα παραμείνει αλλά θα αλλάξουν «κομμάτια» της προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Το ίδιο πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, όπως είπε ο Τ. Χυτήρης, θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, το διαχωρισμό του παρόχου δικτύου από τον πάροχο περιεχομένου, το φάσμα και το ψηφιακό μέρισμα, την κρατική διαφήμιση, τη δημοσίευση ισολογισμών κ.ά. Μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Μεταφορών και Δικτύων που εξετάζει τα πάρκα κεραιών, θα γίνουν η αποτίμηση και οι σχετικοί διαγωνισμοί, για να προχωρήσει ο χάρτης συχνοτήτων και στη συνέχεια θα γίνει η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες. Οπως υποστήριξε ο υφυπουργός, η αδειοδότηση θα προχωρήσει με το τέλος της ευρωπαϊκής προθεσμίας για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, τα τέλη του 2012.

Σε ό,τι αφορά στην ΕΡΤ, ο Τ. Χυτήρης είπε ότι η κρατική ραδιοτηλεόραση πρέπει να αποκτήσει το χαρακτήρα της που προβλέπει και το Σύνταγμα, και να μην είναι ανταγωνιστική προς τα ιδιωτικά κανάλια. Ανακοίνωσε ότι η ΕΡΤ σταδιακά θα αποχωρήσει από τη διαφήμιση, η οποία σε πρώτο στάδιο θα μειωθεί, με στόχο τα επόμενα δύο χρόνια να καταργηθεί, ενώ χαρακτήρισε «αντισυνταγματική» τη διάθεση του ανταποδοτικού τέλους σε άλλες κατευθύνσεις εκτός της ΕΡΤ.

Παράλληλα, είπε ότι αυτό το διάστημα έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ΕΡΤ τη σύνταξη μιας μελέτης για τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Η μελέτη αυτή θα εξετάζει και τα περιουσιακά στοιχεία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, τα οικονομικά της και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα δει «τι μπορεί να κοπεί και τι όχι ή τι μπορεί να αναπτυχθεί». Την ίδια στιγμή δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα τρία κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) της κρατικής τηλεόρασης. Το επόμενο διάστημα, όπως ισχυρίστηκε ο υφυπουργός, θα ολοκληρωθεί η πρόσληψη δημοσιογράφων με συμβάσεις στην ΕΡΤ, ενώ είπε ότι το επόμενο διάστημα θα αποχωρήσουν με σύνταξη από την κρατική ραδιοτηλεόραση περίπου 500 εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ