Κυριακή 9 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ξαναδιαβάζοντας...

Ξαναδιαβάσαμε το βιβλίο του Αλμπέρτου Ναρ «Σε αναζήτηση ύφους» των εκδόσεων «Νεφέλη», ένα έργο εξαιρετικό! Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη συλλογή διηγημάτων με λογοτεχνική ποιότητα που δε συναντάμε συχνά!

Ο συγγραφέας με τη γνησιότητα της γλώσσας του και την άριστη, κατά τη γνώμη μας, επιλογή του ύφους της γραφής του, με τούτο το βιβλίο του μας χαρίζει αφηγήματα που αγγίζουν την καρδιά και παραμένουν στη μνήμη άσβεστα!

Η Θεσσαλονίκη, η πόλη του, και η τραγική μοίρα των προγόνων του στοιχειώνουν την ψυχή του και κυριεύουν την τέχνη του. Τα πρώτα κείμενα της συλλογής, που αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα του ξεκληρίσματος των Εβραίων της συμπρωτεύουσας, μας θυμίζουν την ατμόσφαιρα και την αύρα του αριστουργήματος της μεγάλης κυρίας των γερμανικών Γραμμάτων Αννας Ζέγκερς «Η εκδρομή των νεκρών κοριτσιών»!

Ο Αλμπέρτος Ναρ ζωντανεύει την ατμόσφαιρα εκείνων των φριχτών καιρών, όταν οι χαφιέδες πρόδιναν τους συμπολίτες τους στους χιτλερικούς δήμιους, με το αζημίωτο φυσικά! Η γραφίδα του συγγραφέα, με ύφος δωρικό, σκιτσάρει το τεράστιο έγκλημα και την ατμόσφαιρα μετά! «...από μακριά ο θρήνος των ξεριζωμένων πλήγωνε ακόμα εκείνη την Εγνατία». Κάποτε έληξε της Κατοχής ο εφιάλτης, η Θεσσαλονίκη ελευθερώθηκε και, όσοι Εβραίοι επέζησαν, εμφανίστηκαν αναμετρώντας το Μέγα Χάσμα! Πρώτος γύρισε ο καπνεργάτης που τον έσωσαν οι φίλοι του, ο φοιτητής που πέρασε στο Αντάρτικο...

Δε σημειώνουμε τίποτε περισσότερο, η ανάγνωση των σχετικών διηγημάτων είναι μια εμπειρία μοναδική! Στα επόμενα κομμάτια η τέχνη του συγγραφέα μάς ταξιδεύει στους χρόνους και «κύκλους» της νεότητας με τις αξιαγάπητες υπερβολές, τις δυνατές φιλίες, τις μουσικές και άλλες καλλιτεχνικές περιπέτειες, στον έρωτα για το... ποδόσφαιρο! Μας συναρπάζει με τις περιπλανήσεις στον πολιτισμό των ξεκληρισμένων Εβραίων από την Ιταλία και την Ιβηρική, που στις ακτές του Θερμαϊκού βρήκαν νέα πατρίδα. Μας εξαγνίζει με ποιητικούς έρωτες, στίχους και ατμόσφαιρα του Ασματος Ασμάτων! Με το τελευταίο διήγημα του τόμου ο συγγραφέας μάς σκίζει την καρδιά! Η κακοποίηση του παππού από τους Γερμανούς μέσα στη μέση του δρόμου, έμεινε μέσα μας ήδη από την πρώτη ανάγνωση! Συμπύκνωση της θηριωδίας του φασισμού σε όλες τις εποχές και όπου Γης, με ή χωρίς προσωπείο! Είναι αδύνατο μέσα σε ένα σύντομο σημείωμα να ζωγραφίσουμε την ατμόσφαιρα, τη μαγεία, τη λογοτεχνική ευωχία που μας χάρισε ετούτου του βιβλίου η ανάγνωση! Ο συγγραφέας Αλμπέρτο Ναρ μας συγκίνησε βαθιά με τη γνησιότητα της τέχνης του!


Λίζα Κοντομιχάλου
Winnenden


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ