Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Αδιέξοδο στις συνομιλίες

AMΠΙΤΖΑΝ.--

Πρόταση για αμνηστία αλλά και «διεθνή ρόλο» στον απερχόμενο Πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο που αρνείται να αποχωρήσει από την εξουσία παραδίδοντας τη σκυτάλη στο νικητή των εκλογών Αλασάν Ουατάρα έκαναν χτες τέσσερις Αφρικανοί ηγέτες.

Ο Γκμπάγκμπο υποδέχθηκε χτες - για δεύτερη φορά σε μία βδομάδα - στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν τους προέδρους του Μπενίν, του Πράσινου Ακρωτηρίου και της Σιέρα Λεόνε (που μετέβησαν ως εκπρόσωποι της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας, ΕCOWAS) και τον Κενυάτη πρωθυπουργό Ράιλα Οντίγκα που μετέβη ως απεσταλμένος της Αφρικανικής Ενωσης. Ο πρωθυπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης, Γκιγιόμ Σόρο, εκτίμησε ως πιθανή την απόρριψη της πρότασης των Αφρικανών ηγετών παρά την επιβεβαίωση της προσφοράς για «διεθνή ρόλο» και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που φέρεται να έχει ήδη αποστείλει στον Γκμπάγκμπο σχετική επιστολή...

Πάντως, αξιωματούχοι της ECOWAS υποστήριζαν έως και χτες πως θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους για στρατιωτική επέμβαση στην Ακτή Ελεφαντοστού εάν ο απερχόμενος Πρόεδρος απορρίψει την πρόταση για αμνηστία. Τέτοιες πιθανές εξελίξεις έκαναν ανώτατους αξιωματούχους του ΟΗΕ όπως ο ειδικός σύμβουλος του οργανισμού που είναι αρμόδιος για την πρόληψη γενοκτονιών, Φράνσις Ντενγκ να επαναλάβουν τις έντονες ανησυχίες τους για την πιθανότητα ανάφλεξης του εμφύλιου πολέμου στη δυτικοαφρικανική χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ