Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκεντρώσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις 14 Γενάρη

Σε μαζικές συγκεντρώσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την Παρασκευή 14 Γενάρη, καλούν τους εκπαιδευτικούς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με σύνθημα: «Οχι στο σχολείο της αγοράς και της ημιμάθειας. Να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες εργασιακές - λαϊκές ανάγκες, οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, των παιδιών μας».

Στις κινητοποιήσεις αυτές καλεί και η ΟΛΜΕ, με αιχμή την αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις σχολείων. Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ωστόσο, θέτει για τις 14 Γενάρη ένα συνολικό, ολοκληρωμένο πλαίσιο ενάντια στην πολιτική για το σχολείο της αγοράς, μέρος της οποίας είναι και οι επιχειρούμενες συγχωνεύσεις. Είναι χαρακτηριστική η σχετική συζήτηση που έγινε στη χθεσινή συνάντηση του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Ηλιούπολης με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, όπου - σύμφωνα με εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ - έγινε σαφές ότι πέρα από τη μείωση τους εκπαιδευτικού κόστους, οι συγχωνεύσεις είναι απαραίτητες στην κυβέρνηση και για την καθολική εφαρμογή των σχολείων νέου τύπου. Τα στελέχη της εκπαίδευσης εξήγησαν, για παράδειγμα, ότι τα προγράμματα των 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων που λειτουργούν από φέτος δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε σχολεία με 90 και 100 μαθητές!

Οι συγχωνεύσεις δρομολογούνται σε πρώτη φάση σε συστεγαζόμενα σχολεία μικρής δυναμικότητας, ωστόσο όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης σε διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις γονιών και εκπαιδευτικών έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γενικευτούν.

«ΟΧΙ» συνολικά στο σχολείο της αγοράς

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να πουν «ΟΧΙ»:

  • Στο ολοήμερο σχολείο της αγοράς, της εξάντλησης των παιδιών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ταξικής διαφοροποίησης.
  • Στα σχέδια συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Στο πέταγμα στους δρόμους χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών από τα Αθλητικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.
  • Στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, στους απλήρωτους εκπαιδευτικούς.

Η Πανελλαδική Γραμματεία θυμίζει το κυβερνητικό σχέδιο για «αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του Εκπαιδευτικού Συστήματος», που δένει την αντιδραστική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» με το διαφοροποιημένο «νέο σχολείο» της αγοράς και κόντρα σ' αυτήν την πολιτική καλεί τους εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν:

  • Καμία κατάργηση, καμία συγχώνευση σχολείων. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Σύγχρονο πρόγραμμα σχολικής στέγης που να υπάγεται στο κράτος και κατάργηση των ΣΔΙΤ.
  • Στα ολοήμερα τμήματα να εξασφαλιστούν: 1) Πλήρης σίτιση όλων των μαθητών στο σχολείο, με μαγειρεία και τραπεζαρία, 2) Χώροι κατάλληλοι για την ξεκούραση και το παιχνίδι των μαθητών, 3) 15 μαθητές/ τμήμα κι ένας δάσκαλος να τα βοηθά στην προετοιμασία της μελέτης για την επόμενη μέρα, 4) Ολα τα βασικά μαθήματα στις πρώτες διδακτικές ώρες.
  • Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων! Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία. Να ανέβει η φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45%.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων & καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λπ.
  • Μέτρα για τους άνεργους γονείς και τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς (επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού - μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, θέρμανση). Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος της αδιοριστίας - ανεργίας. Δωρεάν σίτιση, μεταφορά, περίθαλψη όλων των μαθητών.
  • Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς. Αφορολόγητο όριο ο μισθός του νεοδιόριστου. 1.900 ευρώ πρώτος μισθός σε Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου 3848/2010 και του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι - αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή από φόρους για κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή. Δωρεάν στέγαση και εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομίσθιους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ