Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Πλήρη κατάργηση των ΣΣΕ επιδιώκουν οι μεγαλοεκδότες

Στην πλήρη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που - θεωρητικά τουλάχιστον - ισχύουν για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους (εκτός από το καλοπληρωμένο εκείνο τμήμα που αμείβεται με ειδικές συμφωνίες και συμβόλαια) στοχεύουν οι μεγαλοεκδότες. Απαιτούν από την ΕΣΗΕΑ να αποδεχτεί μείωση μισθών κατά 15%, αλλά και πλήρη κατάργηση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων, δίνοντας ως «αντάλλαγμα» την υπογραφή νέας ΣΣΕ και επισείοντας την απειλή για στήσιμο επιχειρησιακών (δηλαδή εργοδοτικών) σωματείων. Στην προσπάθειά τους αυτή, σύμμαχό τους έχουν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των δημοσιογράφων, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις χωρίς όμως συγκεκριμένο περιεχόμενο, συνέχεια και προοπτική.

Χτες έγινε μία ακόμη συνάντηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την ΕΙΗΕΑ (Ενωση Εκδοτών). Η τελευταία απαίτησε για μία ακόμη φορά την υπογραφή νέας ΣΣΕ που θα καταργεί όλα τα κεκτημένα προηγούμενων Συμβάσεων και θα τους δίνει τη δυνατότητα να απασχολούν τους δημοσιογράφους όποτε και όπως θέλουν. Δηλαδή, μείωση μισθών κατά 15%, εφαρμογή 5ήμερου κυλιόμενου ωραρίου, αύξηση των ωρών εργασίας, κατάργηση των προσαυξήσεων για εργασία Κυριακές και αργίες, κατάργηση της δυνατότητας για παράλληλη απασχόληση, δραστική μείωση της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης. Νέα συνάντηση έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Στον «ΣΚΑΪ»

Στο μεταξύ, νέα αντεργατική συμπεριφορά καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, στον «ΣΚΑΪ», του ομίλου Αλαφούζου. Μετά την εκβιαστική απόσπαση υπογραφών για δήθεν οικειοθελή μείωση των αποδοχών, η εργοδοσία προχώρησε στη μη καταβολή ή μείωση των προσαυξήσεων για την εργασία του Σαββάτου και της Κυριακής. Ετσι, για την κατά Κυριακή εργασία αντί της προσαύξησης 100%, που ορίζει η ΣΣΕ, καταβάλλει μόνο 75% και χορηγεί ρεπό άλλη μέρα της εβδομάδας, ενώ για το Σάββατο δεν καταβάλλει καθόλου τη νόμιμη προσαύξηση 25%. Η ΕΣΗΕΑ, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, κατήγγειλε στις αρμόδιες Αρχές την αντεργατική, αντισυμβατική και παράνομη αυτή συμπεριφορά, ζητώντας τις άμεσες ενέργειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ