Πέμπτη 4 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τ' ανθρώπινα δικαιώματα

«Μέσα στο λόγο το δικό μου / όλη η ανθρωπότητα πονεί»

Κ. Βάρναλης

Εχουν περάσει 52 χρόνια από τότε που υιοθετήθηκε η οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 10 Δεκέμβρη του 1948. Η πρόταση «όλα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για όλους» υπογραμμίζει την οικουμενικότητα, την ατομικότητα και την αλληλεξάρτηση, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διακήρυξη είναι ένα όραμα του κόσμου, όπως αυτός θα έπρεπε να είναι. Και όμως ο κόσμος της ανισότητας και της λεηλασίας του ανθρώπου είναι εμφανής όσο ποτέ άλλοτε. Εκατομμύρια ανθρώπων σ' όλον τον κόσμο, ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή, κατάλυμα, ιατρική περίθαλψη, εργασία και μόρφωση. Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ τρία δισεκατομμύρια μπορούν να ξοδέψουν όχι περισσότερα από δύο δολάρια ημερησίως για την επιβίωσή τους. Από τις Αφρική, Δυτική Ασία, Λατινική Αμερική, Ευρώπη, ακόμη πιο εμφανείς οι ανισότητες του πολυεθνικού κεφαλαίου για τους λαούς. Τα «δικαιώματα» ανάμεσα σε Συμπληγάδες. Η Αφρική μια ήπειρος 700 εκατομμυρίων, βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση από πολιτική και οικονομική άποψη. Εκτεταμένες περιοχές φτώχειας, υποσιτισμού, εξάπλωσης διαφόρων ασθενειών, ερήμωσης. Υποδομή ανύπαρκτη. Παλιοί και νέοι αποικιοκράτες μαζί με το αδηφάγο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο λεηλατούν κάθε ικμάδα, υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων. Οι πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες γίνονται θηράματα της πιο στυγνής και απάνθρωπης εκμετάλλευσης. Ενα δράμα χωρίς τέλος, χωρίς δικαιώματα. Στην Αμερική πάνω από 33 εκατομμύρια -το 12% του πληθυσμού- είναι στα όρια της φτώχειας. Η άλλη όψη της Αμερικής! Στην Ευρώπη η επίσημη ανεργία ξεπερνάει το 11%. Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο φτώχειας.

Οι λαοί επιμένουν. Αγωνίζονται. Η προοπτική, στο διεθνές μέτωπο των λαών. Στην αυγή του 21ου αιώνα, οι ιστορικές παρακαταθήκες της Γαλλικής Επανάστασης, της Οκτωβριανής, η ανάπτυξη του μαρξισμού - λενινισμού, τα ιστορικά γεγονότα - η ανάπτυξη των ιδεών της ελευθερίας της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλη την ανθρωπότητα αποτελούν τη μεγαλύτερη οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Μια χάρτα όλης της ανθρωπότητας. Η εξάπλωση αυτών των ιδεών δεν ήταν ούτε αυτόματη, ούτε ευθύγραμμη. Μόνο μέσα από τη φρίκη του ιμπεριαλισμού και μέσα από πολλές παλινωδίες ιστορικές, η εργατική τάξη τα κατέκτησε, με το αίμα της. Σαν αίτημα και αναγκαία προϋπόθεση οι ιδέες του σοσιαλισμού - διείσδυσαν στα πιο πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης.

Σήμερα με τη διευρυνόμενη βαρβαρότητα, καταπατούνται όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπου και να κοιτάξει κανείς. Σε κάθε γωνιά της Γης οι «κολασμένοι» αρχίζουν να ξανασηκώνουν κεφάλι δείχνοντας με τους αγώνες τους πως τα οράματά τους δε χωράνε στις «περισπούδαστες» αναλύσεις για την αιωνιότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Παλιά και νέα κινήματα υπάρχουν στο προσκήνιο της Ιστορίας, αμφισβητώντας έμπρακτα το βάρβαρο παρόν και το εφιαλτικό μέλλον που επιφυλάσσει το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Σ' όλον τον κόσμο οι άνθρωποι εναντιώνονται στην καπιταλιστική λαίλαπα. Αναζητώντας λίγη θέρμη, στοργή και ανθρωπιά μέσα σ' αυτούς τους παγετούς και στα εγκαύματα των ψυχρών κόσμων και των υπερθερμαινόμενων ερήμων. Αναζητούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία τους, στο σοσιαλισμό, που φωτίζει το διαρκή αγώνα για την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, οδηγεί τις εφόδους για ανεξαρτησία και ελευθερία των καταπιεσμένων. Για έναν ΟΗΕ των λαών. Οχι των καπιταλιστών.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ