Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Βαγγέλης Κωστούδης (Αλέξης) «Η ΕΑΜική Αντίσταση και ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας στην περιοχή των Σερρών (1940-1949)». (Μαρτυρία του στρατιώτη στο αλβανικό μέτωπο, καπετάνιου του 19ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, μαχητή, διοικητή του αρχηγείου Σερρών, πολιτικού επιτρόπου της 132ης Ταξιαρχίας και της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, επαναπατρισμένου πολιτικού πρόσφυγα από την Ουγγαρία. Η μαρτυρία βασίζεται στο αρχείο του ΔΣΕ στην περιοχή Σερρών, που περιλαμβάνει τηλεγραφήματα, διαταγές και σημειώματα για την πορεία της 7ης Μεραρχίας και της 132ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ).

-- Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη: Δημήτρης Αρβανιτάκης «Στο δρόμο για τις πατρίδες (ή "Ape italiana", ο Ανδρέας Κάλβος η ιστορία)». (Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του Μουσείου, δρ. Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με το βιβλίο αυτό καταθέτει μια πολύτιμη ιστορική έρευνα που πλουτίζει πολλαπλά τη μέχρι τώρα βιογραφία περί του επαναστάτη ποιητή Ανδρέα Κάλβου. «Φωτίζει» συνολικότερα το βίο του, τη σχέση του με τον «μέντορά» του, επαναστάτη ποιητή Ούγκο Φόσκολο, την ιταλόφωνη ποίηση και τις άλλες συγγραφικές του απόπειρες, τη σύνδεσή του με το επαναστατικό - απελευθερωτικό κίνημα των Ιταλών Καρμπονάρων, τη δίωξη, την εγκατάσταση και το βιοπορισμό του στο Λονδίνο, την ιδεολογο-πνευματική συμβολή του στο βραχύβιο ιταλικό περιοδικό «Ape Italiana», που εξέδιδαν, επίσης διωκόμενοι, επαναστάτες Ιταλοί λόγιοι, πολιτικοί πρόσφυγες στο Λονδίνο. Εναυσμα της έρευνας στάθηκε ο εντοπισμός σε Βιβλιοθήκη του Λονδίνου του ιταλικού περιοδικού - απελευθερωτικού και μορφωτικού «διαφωτιστή» του ιταλικού λαού. Ο συγγραφέας του βιβλίου αναδείχνει τις ιδεολογο-πνευματικές «ζυμώσεις» και αλληλεπιδράσεις των επαναστατικών ιδεών και των απελευθερωτικών κινημάτων του ελληνικού και ιταλικού λαού και τις υπογραμμίζει με ένα θεωρητικό δοκίμιο για την έννοια «πατρίδα»).

-- Χατζηνικολή: Ζακ Λακαριέρ «Στα ίχνη του Παυσανία» (μετάφραση Ειρήνη Α. Ραφαήλ. Λάτρης και μελετητής της Ελλάδας, της ιστορίας, του πολιτισμού και του λαού της, ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας σ' αυτό το βιβλίο με «ποιητικό» τρόπο βαδίζει στη σύγχρονη Ελλάδα, ακολουθώντας τα ίχνη του αρχαίου περιπατητή - ιστοριογράφου).

-- Πατάκης: Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου «Υψιπύλη (η βασίλισσα του αίματος)». (Μυθιστορηματική ανάπλαση του αρχαίου μύθου για τη βασίλισσα της Λήμνου, το αίμα, το πένθος, την κάθαρση και την αγάπη που τον συνθέτουν).

-- Α. Α. Λιβάνη: Γιάννης Κολλινιάτης «Τα δώδεκα επαγγέλματα» (μυθιστόρημα με ήρωες μια ομάδα εφήβων προσφυγόπουλων, κατά τον εμφύλιο στον Πειραιά και το βιοπορισμό τους με διάφορα επαγγέλματα). Θόδωρος Καρζής: «Ταξίδι στην αιωνιότητα (μια ιστορία φανταστικής πραγματικότητας)» (σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας μέσα από μια αλληγορική μυθοπλασία με «ήρωα» ένα νεκρό που υπερίπταται της γης παρακολουθώντας τις πράξεις των ζωντανών).

-- «Μεταίχμιο»: Παναγιώτης Νάννος «Σκιές οδοιπόρων» (μυθιστόρημα). Μάριος Μιχαηλίδης «Τα κρόταλα του χρόνου» (μυθιστόρημα). Μπερνάρ Κιρίνι «Σαρκοβόρες ιστορίες» (μετάφραση Γιώργος Ξενάριος, συλλογή διηγημάτων). Λέσλι Γκλάιστερ «Οι μεταμορφώσεις της Νίνα Τοντ» (μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου, αστυνομικό μυθιστόρημα). Ρίτσαρντ Καπισίνσκι «Αυτοπροσωπογραφία ενός ρεπόρτερ» (μετάφραση Αλεξάνδρα Ιωαννίδου. Αυτοβιογραφία του Πολωνού ρεπόρτερ μεγάλων γεγονότων σε διάφορες χώρες, ο οποίος πέθανε το 2007). «Η δασκάλα με τα μαύρα (και άλλες ιστορίες τρόμου)» (συλλογικό βιβλίο. Μετάφραση Εφη Φρυδά, εικονογράφηση Δημήτρη Τάξη).

-- Γαβριηλίδης: Αιμίλιος Ζαχαρέας «Η ιστορία των εκδόσεων του Μαρξ» (επανέκδοση της μελέτης για τη δημοσίευση του έργου του Μαρξ σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα, τη σχέση του με τον Ενγκελς, τα έργα που έγραψαν μαζί και το ρόλο της επιστήμης και διανόησης). Γιώργος Ν. Κάρτερ «Τέχνη και επικοινωνία» (μελέτη για τις μορφές της τέχνης και της επικοινωνίας και τη σχέση τους από την αρχαιότητα μέχρι την τηλεοπτική εποχή μας). Μαρία Π. Διδάχου «Το αίνιγμα της αγάπης» (μυθιστόρημα). Γιούλα Ράπτη «Εκ των υστέρων (Γράμματα σ' έναν ξένο)» (μικρά αισθαντικά κείμενα).

- «Εν πλω» (Κολοκοτρώνη 49, 10560 Αθήνα, 210-3226343): Ερνέστο Καρντσνάλ «Αγάπη (η χαραμάδα της αιωνιότητας)» (μετάφραση - επιμέλεια Βασίλης Αργυριάδης. Μικρά κείμενα).

-- Γιάννης Παγιασλής «Η θάλασσα μιας απορίας (ορθογραφίες και παραπομπές)» (ποιήματα).

-- «(δε)κατα» (τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό της «Κοινωνίας των (δε)κάτων», τεύχος 23).

-- «Η φωνή των Βολιμιατών» (εφημερίδα ποικίλης κοινωνικής και πολιτιστικής ύλης του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου. Φύλλο 89-90).

-- «Περίπλους Ναυτικής Ιστορίας» (περιοδικό του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Τεύχος 67, με αφιέρωμα στον ζωγράφο Κωνσταντίνο Βολανάκη).

-- «Η "Εύγερος" Κεφαλονιάς» (περιοδικό του ομώνυμου Συλλόγου Φαρακλάδων. Τεύχος 23).

-- «Σύγχρονη Εκπαίδευση» (περιοδικό εκπαιδευτικών θεμάτων. Τεύχος 162).

-- Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Αγιος Παύλος» (περιοδικό του ομώνυμου σχολείου. Τεύχος 4 με αφιέρωμα για τους ιστορικούς αθλητικούς συλλόγους του Πειραιά).

-- «Ελληνική Διεθνής Γλώσσα» (περιοδικό του Οργανισμού για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Τεύχος 78).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ