Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Βασιλιάς Ανθρακας»... στο Γαλάτσι

Το βιβλίο του Απτον Σίνκλερ «Ο βασιλιάς άνθρακας» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») για την τραγική, αιματηρή κατάληξη της πολυήμερης, ηρωικής απεργίας των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1910, παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στο Γαλάτσι, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου (μέλος της ΟΓΕ).

Η Βούλα Λίτσιου - εκ μέρους των εκδόσεων - αναφέρθηκε στην προσπάθεια της «ΣΕ» να αναδείξει τη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία με νέες εκδόσεις των έργων των Μαρξ και Ενγκελς και των Απάντων του Στάλιν, καθώς και στην προσπάθεια ανάδειξης της προοδευτικής λογοτεχνίας. Αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Σίνγκλερ, καθώς και στην εξέγερση, στο Κολοράντο το 1913 - 1914, στην επέμβαση των δυνάμεων καταστολής και «μπράβων» και τη σφαγή 18 ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλών παιδιών.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Βαγγέλης Βακάλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος επισήμανε τη βοήθεια που δίνει η επαναστατική τέχνη στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και την ανάγκη οργάνωσης της εργατικής τάξης σήμερα - όπως αντίστοιχα περιγράφεται στο βιβλίο - για να αντεπιτεθεί σε αυτούς που της κλέβουν τον πλούτο που παράγει.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρεμβάσεις εργαζομένων, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία τους από τους χώρους δουλειάς και τις άγριες συνθήκες εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ