Κυριακή 23 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφευρετικότητα

Μεγάλη «εφευρετικότητα» δείχνει η βρετανική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περικόψει κοινωνικές δαπάνες και να αυξήσει τη φορολογία. Μετά το πρώτο κύμα μέτρων σκληρής λιτότητας, η κυβέρνηση Κάμερον ανακοινώνει με καταιγιστικούς ρυθμούς νέα μέτρα που έχουν έναν κοινό παρονομαστή, τη σκληρότητά τους.

Στο πρώτο «πακέτο» περιλαμβανόταν ο τριπλασιασμός των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, παράλληλα με την περικοπή κατά 40% των δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση. Θυμίζουμε ότι, με κυβερνητική απόφαση, τα πανεπιστημιακά δίδακτρα εκτοξεύθηκαν από τις 3.290 λίρες στις 6.000 λίρες και σε ορισμένες περιπτώσεις τις 9.000 λίρες.

Την περασμένη Τρίτη, γνωστοποιήθηκε ότι η κυβέρνηση μελετά την κατάργηση του επιδόματος σπουδών για παιδιά φτωχών οικογενειών. To επίδομα αυτό, ύψους 10 έως 30 λιρών τη βδομάδα, δίνεται σε μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών, των οποίων οι οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 30.800 λίρες.

Είναι προφανές ότι το μέτρο στρέφεται αποκλειστικά κατά των φτωχότερων στρωμάτων με έναν τρόπο ιδιαίτερα βάναυσο.

Σύμφωνα με έκθεση της Ενωσης Πανεπιστημίων και Κολεγίων, το 70% των μαθητών στις φτωχότερες περιοχές της Βρετανίας θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σχολείο, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της για την κατάργηση του επιδόματος.

Οσον αφορά τη φορομπηχτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, εντύπωση προκαλεί η είδηση πως προσανατολίζεται στην επιβολή φόρου... διαζυγίου! Αυτό τον πρόσθετο φόρο θα πληρώνουν οι διαζευγμένοι με παιδιά που χρησιμοποιούν την υπηρεσία στήριξης παιδιών. Το μέτρο παρουσιάστηκε ως συμβολή στην προσπάθεια να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας που καταρρέει στη Βρετανία, εξαιτίας των πολλών διαζυγίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ