Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Επαναφέρουν τη ρύθμιση για διαγραφή των 24 δισ. ευρώ

Αποκαλυπτικές και κυνικές δηλώσεις Κουσελά στη Βουλή

Τακτικός ελιγμός, με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, ήταν τελικά οι «δεσμεύσεις» Παπακωνσταντίνου περί απόσυρσης της ρύθμισης για διαγραφή 24 δισ. ευρώ ληξιπροθέσμων χρεών ιδιωτών προς το Δημόσιο. Χρέη, τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να διαγράψει με το επιχείρημα της αδυναμίας είσπραξής τους, παρά το γεγονός ότι η είσπραξη 30 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη αποτελούσε προεκλογική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ...

Υπέρ της διαγραφής των 24 δισ. ευρώ τάχθηκε την προηγούμενη Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά παραπέμπουν το θέμα σε επιτροπή, η οποία θα αποφανθεί ποια από τα χρέη αυτά θεωρούνται εισπράξιμα και ποια όχι... Προφανώς, η δημιουργία της επιτροπής είναι το νέο εφεύρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταστείλει τις αντιδράσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε στη Βουλή για το θέμα των 24 δισ. ευρώ, ο Δ. Κουσελάς αμφισβήτησε το ύψος του συγκεκριμένου ποσού, ισχυριζόμενος ότι στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν υπήρχε «καμία πρόταση για διαγραφή 24 δισ. ευρώ». Ομολόγησε ωστόσο στη συνέχεια ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να θεσπίσει μία διαδικασία προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιες από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να εισπραχθούν και ποιες δεν μπορούν... Οχι Γιάννης, αλλά Γιαννάκης.

Κάνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα αναίρεσε τις «δεσμεύσεις» Παπακωνσταντίνου, περί απόσυρσης της συγκεκριμένης διάταξης, την οποία η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει μέσω της σύστασης επιτροπής, η οποία και θα καταλήξει ποια από αυτά είναι μη εισπράξιμα... Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο υπουργός Οικονομικών «δεν απέσυρε τη συγκεκριμένη διάταξη επειδή η διάταξη αυτή είχε κάτι το επιλήψιμο. Την απέσυρε για να διασφαλιστεί η δυνατότητα να υπάρξει περισσότερος διάλογος, να εκλείψουν οι εύκολοι εντυπωσιασμοί και να κατακάτσει η σκόνη που σηκώθηκε και η οποία πιστεύω ότι, εν πολλοίς, πέρα από το αν είχε ή όχι κάποιες σκοπιμότητες, βασιζόταν κατά κύριο λόγο στην άγνοια του τι πραγματικά συμβαίνει».

Εδώ μιλάμε για επίδειξη θράσους. Οχι μόνο λέει απερίφραστα ότι απέσυραν τη διάταξη για να εκτονώσουν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και στη συνέχεια να την επαναφέρουν, αλλά κατηγορεί και εκείνους που αντιδρούσαν ότι εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες...

Οσο για την επαναφορά της, αυτή θα γίνει μέσω νομοθετικής ρύθμισης, δεδομένου ότι σήμερα «δεν υπάρχει ούτε διαδικασία, ούτε θεσπισμένα, νομοθετημένα δηλαδή, κριτήρια με βάση τα οποία ένα χρέος μπορεί να χαρακτηριστεί ως εισπράξιμο ή μη εισπράξιμο...».

Φορο-τρομοκρατία

Την ίδια στιγμή απηνή διωγμό των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων που διαπράττουν το «αδίκημα της φοροδιαφυγής», υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δείχνοντας για μία ακόμα φορά την κατεύθυνση προς την οποία στρέφει τα πυρά της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο ομολογεί με έμμεσο τρόπο ότι επί πολλά χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα με τους φορολογικούς ελέγχους των μεγάλων επιχειρήσεων, κάτι που «προτίθενται» να κάνουν τώρα με τη χρήση της νέας τεχνολογίας... Το θέμα όμως της στάσης που τηρεί μια κυβέρνηση απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι βαθύτατα πολιτικό και όχι τεχνικό.

Μιλώντας χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου στους υπαλλήλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), εξαπέλυσε μύδρους κατά της φοροδιαφυγής... υποστηρίζοντας ότι αν ο πολίτης «δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του, αν δε σέβεται το συμβόλαιο ανάμεσα στον πολίτη και στην πολιτεία, τότε η πολιτεία θα είναι αμείλικτη. Η πολιτεία θα τον κυνηγήσει, για να είναι συνεπής...».

Σε ποια κατεύθυνση στρέφονται οι «κεραυνοί» Παπακωνσταντίνου - προς τα λαϊκά στρώματα - γίνεται εμφανές, όταν με έμμεσο τρόπο το ίδιο το υπουργείο ομολογεί την απραξία του απέναντι στη μεγάλη φοροδιαφυγή, την οποία απραξία επιχειρεί να δικαιολογήσει, επικαλούμενο την έλλειψη τεχνικών μέσων... Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τη Δευτέρα 24 Γενάρη ξεκινά πιλοτικά σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις η διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων με τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος ELENXIS...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ