Κυριακή 23 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Οργανώνουν τη συνέχιση του αγώνα τους

Αντιμέτωπους με την όξυνση της επίθεσης στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζόμενων βρίσκει η νέα χρονιά και τους μαθητές. Χτες, η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας συζήτησε την πείρα από τους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν από το Σεπτέμβρη, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η βάρβαρη επίθεση και τη συνέχιση της πάλης.

Δικαιώματα και κατακτήσεις κερδισμένα μέσα από αγώνες καταργούνται, οι μισθοί μειώνονται ακόμα περισσότερο μέσα και από τις επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι απολύσεις και οι περικοπές θέσεων εργασίας γίνονται καθημερινότητα και νέα χαράτσια βαραίνουν τη λαϊκή οικογένεια. Παράλληλα ξεδιπλώνεται η επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα, με την οικοδόμηση βήμα - βήμα του σχολείου της αγοράς και της αμορφωσιάς. Με την επιβολή συγχωνεύσεων σχολείων, με την πρόσφατη κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που σηματοδοτεί την υποβάθμιση του σχολικού βιβλίου, που έρχονται να προστεθούν στο σκηνικό υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης. Κομμάτια όλα μιας πολιτικής που αναζητεί συναίνεση στήνοντας έναν ακόμα «διάλογο» για την Παιδεία.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν ζητήματα τα οποία οι μαθητές βιώνουν από πρώτο χέρι στο σχολείο και στο σπίτι. Ηδη, μέσα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος τα θέματα αυτά αναδείχτηκαν, έγιναν αντικείμενο συζήτησης στα μαθητικά συμβούλια και αιχμή πολύμορφων κινητοποιήσεων που έγιναν με αποφάσεις των κατά τόπους Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων. Αυτό που διαπιστώνει η Γραμματεία του ΣΑΣΑ είναι ότι παράλληλα με τις παραπάνω κινητοποιήσεις, ξεδιπλώθηκε και μία παρέμβαση είτε από ΜΜΕ, είτε από μερίδα εκπαιδευτικών κ.ά. ώστε η νεολαία όχι απλά να έχει έναν παθητικό ρόλο, αλλά να αποδεχτεί και να γίνει κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής. Αποδεικνύοντας ότι η σύγκρουση που υπάρχει σε όλη την κοινωνία, μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα, εκφράζεται και στο μαθητικό κίνημα.

Με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται, στη Γραμματεία του ΣΑΣΑ συζητήθηκε η συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη μαζί με το ΠΑΜΕ, για να δώσουν οι μαθητές και αυτή τη μάχη μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, οι οποίες μάχονται με αιτήματα που απαντούν στα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Τις επόμενες μέρες εντείνονται οι διεργασίες μέσα στα σχολεία και το ερχόμενο Σάββατο 29 Γενάρη αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας για να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων. Με δεδομένο αυτό που επαναλαμβάνει το Συντονιστικό στα καλέσματά του: «Σήμερα που εμείς και οι γονείς μας υποφέρουμε, δεν υπάρχουν περιθώρια για να "βρει την άκρη" ο καθένας μόνος του! Σήμερα που τα αντιλαϊκά μέτρα μάς αγγίζουν όλους, είναι υποχρέωσή μας να σηκώσουμε όλοι μαζί το ανάστημα μας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ