Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση για την κατάσταση στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ και τους διδάσκοντες 407 των Πανεπιστημίων, κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με το κείμενο της Ερώτησης: «Η κατάσταση στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων που απασχολούνται με συμβάσεις εξάμηνες και ετήσιες συνεχώς χειροτερεύει. Οι εκπαιδευτικοί μένουν μήνες απλήρωτοι, καθυστερούν να υπογράψουν συμβάσεις, που κι αυτές για τους διδάσκοντες 407 είναι σπασμένες από 3 έως 18 κομμάτια, οι μισθοί τους είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα. Οι περικοπές των κονδυλίων που δίνονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με πρόσχημα την οικονομική κρίση έχουν επιφέρει τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα ΑΕΙ, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των Ιδρυμάτων, που τα πληρώνουν κυρίως οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που μένουν απλήρωτοι και, βέβαια, οι φοιτητές και σπουδαστές, που στοιβάζονται κυριολεκτικά σε "μονά εξάμηνα" και άθλια εργαστήρια.

Πρόσφατα, στο ΤΕΙ Πειραιά και στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι Σύλλογοι του Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και βρίσκονται γενικά σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να υπογραφούν οι εκκρεμούσες συμβάσεις και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα μηνών.

Η ευθύνη αυτής της κατάστασης είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του κεφαλαίου, των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων που έχουν συμφωνηθεί και από τις ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χρόνια τώρα και έρχονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα στα πλαίσια της κρίσης.

Ευθύνη έχει και ένα τμήμα του μόνιμου διδακτικού προσωπικού που βρίσκεται στις διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ και είναι αγκιστρωμένο στην πολιτική των δυο αστικών κομμάτων, βάζοντας πλάτες στην πορεία των αντιδραστικών αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας το "αυτοδιοίκητο" των ιδρυμάτων για να κατευθύνεται στους νόμους της αγοράς και στην εμπορευματοποίηση των σπουδών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό:

«1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, για να υπογραφούν άμεσα οι συμβάσεις και να πληρωθούν όλα τα χρωστούμενα του έκτακτου διδακτικού προσωπικού και των συμβασιούχων 407 στα ΑΕΙ;

2. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να διασφαλιστούν για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς (για όσο υπάρχουν) πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα, υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου. Να αυξήσει την ωριαία αποζημίωση των έκτακτων εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, να διασφαλίζονται μισθοί αξιοπρέπειας για τους διδάσκοντες 407 των Πανεπιστημίων, ώστε να μην εξωθούνται να γίνουν μεσάζοντες των επιχειρήσεων και συμφερόντων.

3. Προτίθεται να καταργήσει το θεσμό του συμβασιούχου εκπαιδευτικού στην τριτοβάθμια, αλλά και στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να προχωρήσει στην άμεση κάλυψη όλων των αναγκών της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσα από την προκήρυξη θέσεων μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης;».

Αντιφάσεις χωρίς λύσεις

Στο μεταξύ, προχτές η υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις της για τα οικονομικά θέματα των ΤΕΙ ισχυρίστηκε από τη μια ότι δόθηκε στα ιδρύματα επιπλέον οικονομική ενίσχυση και από την άλλη ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων, ώστε να δούμε τα ακριβή προβλήματα και να επανακαθοριστούν οι απαιτήσεις των συγκεκριμένων Ιδρυμάτων». Κι όλα αυτά για ένα πρόβλημα που είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο εδώ και πάνω από μια δεκαετία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ