Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Ιδεοληψία του παρελθόντος» το άσυλο στο Πανεπιστήμιο ΑΕ

Για κατάργηση του «γενικευμένου καθεστώτος ανομίας» στα πανεπιστήμια κάνει λόγο στη χτεσινή συνέντευξή της στα «Νέα» η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας, συνεχίζοντας τις κυβερνητικές τοποθετήσεις για την «ανομία» που πρέπει να παταχθεί, μίλησε για ...διαχείριση του ασύλου, μέσω του νέου νόμου - πλαισίου που προωθείται για τη διαμόρφωση του Πανεπιστημίου ΑΕ.

Η κυβέρνηση φτιάχνει το πανεπιστήμιο της «αγοράς» και σκοπεύει η οριστική κατάργηση του ασύλου να έρθει σαν ώριμο φρούτο. Προς το παρόν το θέμα θα ...αντιμετωπιστεί μέσω του μοντέλου διοίκησης. Το Συμβούλιο του κάθε ιδρύματος (στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται τα ιδρύματα να διοικούνται από συμβούλια, όπου θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί, δηλαδή «καθαροί» μάνατζερ) θα «θέτει στόχους και να προωθεί την κοινωνική λογοδοσία και τον έλεγχο σε κάθε ίδρυμα», υποστήριξε η Α. Διαμαντοπούλου. Προφανώς αυτό θα χειρίζεται και τα ζητήματα του ασύλου (μέχρι τώρα ήταν ευθύνη της πρυτανείας).

Η αρμόδια υπουργός κάνει καθαρό ότι η διακίνηση ιδεών όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται, αλλά υποτάσσεται στα συμφέροντα των επιχειρήσεων και της «ανταγωνιστικότητας» των πανεπιστημίων. Οπως αναφέρει, η διακίνηση ιδεών θα εξασφαλίζεται από ένα «ανοικτό και ασφαλές, δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες από τη χρηματοδότηση και συμμετοχή στις εξετάσεις μέχρι την είσοδο στα κτίρια».

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το σχέδιο, τα πανεπιστήμια θα έχουν κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την «ανταγωνιστικότητά» τους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι κριτήριο θα είναι οι σχέσεις και οι «μπίζνες» τους με τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πανεπιστήμιο το άσυλο, με την ουσιαστική του έννοια, δε χωράει. Η υπουργός, άλλωστε, το ξεκαθάρισε: «Οι μεγάλες προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με στερεότυπα και ιδεοληψίες του παρελθόντος. π.χ. δεν μπορεί σήμερα να συζητάμε το ακαδημαϊκό άσυλο, τη βουλευτική ασυλία, το πολιτικό άσυλο για πρόσφυγες και μετανάστες, με όρους περασμένων δεκαετιών».

Στο μεταξύ, χτες, στο πλαίσιο του «διαλόγου» για το νόμο - πλαίσιο το υπουργείο (!) ανέλαβε τη διανομή ενός κειμένου 20 πανεπιστημιακών. Το κείμενο απ' το υπουργείο χαρακτηρίζεται «συμβολή» στη «δημόσια διαβούλευση» και οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι «ο δημοκρατικός ρεαλιστικός διάλογος μπορεί να φέρει αποτελέσματα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ