Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
FRONTEX
Παζάρι δισεκατομμυρίων ευρώ ενάντια στους πρόσφυγες

Εμπόριο δισεκατομμυρίων ευρώ στήνεται σε βάρος των προσφύγων του ιμπεριαλισμού. Οργανισμοί όπως ο ευρωενωσιακός FRONTEX, που στήθηκαν προκειμένου να κρατούν εκτός ΕΕ τους ανεπιθύμητους για το μεγάλο κεφάλαιο μετανάστες, αναζητούν προμηθευτές όλο και πιο σύγχρονων συσκευών παρακολούθησης, επιτήρησης, εντοπισμού για να εξοπλιστούν οι μηχανισμοί συνοριοφυλακής, προωθώντας ακόμα και τη χρήση στρατιωτικής τεχνολογίας. Συσκευές που «εκσυγχρονίζουν» το εξελισσόμενο στα σύνορα άγριο ανθρωποκυνηγητό και χρυσοπληρώνουν οι λαοί των κρατών - μελών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο FRONTEX στις 22/2 διοργανώνει στα κεντρικά του γραφεία στη Βαρσοβία «εργαστήριο για την ανάπτυξη εξελιγμένων αισθητήρων και πλατφορμών προς επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Συστήματα όπως αυτά που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση να τοποθετήσει στο φράκτη που ετοιμάζει στον Εβρο (θερμικές κάμερες κ.ά.). Στο «εργαστήριο» θα παραβρεθούν εκπρόσωποι των κρατών - μελών, αλλά και βιομηχανιών - κατασκευαστών για να παρουσιάσουν τις «διαθέσιμες τεχνικές λύσεις» και φυσικά να τις πουλήσουν.

Ταυτόχρονα, «το εργαστήριο θα εστιάσει και σε άλλους τύπους από εργαλεία/πλατφόρμες (π.χ. μη επανδρωμένα αεροσκάφη) για την επιτήρηση συνόρων». Τα λεγόμενα «drones», εξοπλισμένα με κάμερα και δυνατότητα αναμετάδοσης εικόνας σε κέντρο συντονισμού, σχεδιάστηκαν για πόλεμο και αξιοποιήθηκαν στον εντοπισμό στόχων σε Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Πακιστάν. Καιρό τώρα ο FRONTEX αναζητά τρόπους να εκμεταλλευτεί τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και να τα εντάξει στην επιτήρηση συνόρων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κατασταλτικού οπλοστασίου. Ειδικότερα, πώς να συνδράμουν στον εντοπισμό λεμβών, πλοιαρίων, καραβανιών με πρόσφυγες. Ουσιαστικά στο κυνήγι τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ