Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Κτίριο άκρως επικίνδυνο εδώ και τρεις δεκαετίες!

Αγανάκτηση από γονείς και μαθητές  

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στη Μεγαλόπολη, όπου ήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα στατικότητας που έχει το κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου της πόλης. Αυτό αποκαλύφθηκε στο σχολείο όπου φοίτησαν και φοιτούν γενεές Αρκάδων, εδώ και πολλά χρόνια από το 1968 που χτίστηκε. Το εν δυνάμει έγκλημα ήρθε στο φως σχεδόν τυχαία, όταν πήγε να γίνει μια προσθήκη για τη δημιουργία εργαστηρίων πληροφορικής. Συγκεκριμένα ο φέρων οργανισμός του κτιρίου, δηλαδή ο σκελετός, διαπιστώθηκε ότι έχει ελλιπή αντισεισμική ικανότητα, αφού οι κολόνες του έχουν λίγους συνδέσμους «τσέρκια» και πολλά από αυτά είναι διαβρωμένα. Οι γονείς και οι μαθητές του σχολείου έχουν αναστατωθεί και είναι αγανακτισμένοι, καθώς το κτίριο αυτό ήταν άκρως επικίνδυνο και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να προκληθεί τραγωδία, σε περίπτωση σεισμού ή άλλης καταστροφής.

Η περίπτωση όμως του εν λόγω σχολείου φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας δημόσιων κτιρίων και μάλιστα σχολείων, αλλά και της ευθύνης των υπευθύνων που οφείλουν να ελέγχουν την καταλληλότητα και να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των μαθητών. Ετσι εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη ανέδειξαν το πρόβλημα και στις 12 Δεκέμβρη του 2000 έφτασε έγγραφο του Τεχνικού Τμήματος του υπουργείου Παιδείας που πληροφορούσε τη Δημοτική Αρχή της πόλης ότι διαπιστώθηκε ότι το κτίριο έχει πρόβλημα. Ιδια γνωμάτευση έκαναν εμπειρογνώμονες της Νομαρχίας και του ΟΣΚ και έτσι χτες το σχολείο δε λειτούργησε.

Επίσης χτες πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο και σύσκεψη με τους συλλόγους εκπαιδευτικών, γονέων και τα μαθητικά συμβούλια, όπου αφού διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα, που για πολλά χρόνια με ευθύνη των αρμοδίων είχε αποκρυβεί, αποφάσισαν να εγκαταλειφθεί το κτίριο και να γίνει συστέγαση με τα δύο Δημοτικά το 1ο και 3ο Δημοτικό, και λειτουργία σε δύο βάρδιες, πρωί για το λύκειο και απόγευμα για το Γυμνάσιο.

Ο Κώστας Παγανός, επικεφαλής της «Δημοτικής Κίνησης Μεγαλόπολης», σημείωσε ότι η λύση αυτή είναι προσωρινή, πρότεινε δε να υπάρξει και εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών για όσο διάστημα θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί το σχολείο με ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, πράγμα που απαιτεί την άμεση χρηματοδότηση και τη μέριμνα της πολιτείας. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «πρέπει να δοθούν κονδύλια για την υποδομή σε κατάλληλα σχολεία και τέτοια μπορούν να βρεθούν και από την περικοπή των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών, για όπλα και σκοπούς ενάντια στην εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας» και συμπλήρωσε για να γίνει αυτό, «χρειάζεται η λαϊκή πίεση και κινητοποίηση» και κάλεσε όλους τους φορείς από κοινού να διεκδικήσουν λύση στο πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ