Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρόφιμα: Τι φοβάται ο κ. Στρος - Καν;

Σε πολύ υψηλούς τόνους οι εκπρόσωποι των κορυφαίων ιμπεριαλιστικών οργανισμών προειδοποιούν τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών για τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν η επισιτιστική κρίση, η ανεργία, η φτώχεια και η άνιση κατανομή του πλούτου.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν, προειδοποίησε για «αυξανόμενη κοινωνική και πολιτική αστάθεια ακόμη και πόλεμο», αν δεν υιοθετηθεί ένα πιο «σωστό μοντέλο ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία». Εκκληση διεθνούς αφύπνισης στις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν οι τιμές τροφίμων και εμπορευμάτων απηύθυνε την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλιγκ, με συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ».

Τι συμβαίνει; Τους έπιασε ο πόνος για τα εκατομμύρια των πεινασμένων και των ανέργων;

ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ πιθανότητα, τους προβληματίζει αυτό που είπε η κυρία Ζοζέ Σιράν, στέλεχος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού: «Αν δεν τρέφονται σωστά οι άνθρωποι, επαναστατούν, μεταναστεύουν ή... πεθαίνουν. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν πολύ σχετικά με το επισιτιστικό».

Ο κίνδυνος για το σύστημα είναι, λοιπόν, ο λόγος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ επισήμανε ότι έγιναν ήδη μεγάλες ταραχές στη Βόρεια Αφρική για το θέμα των ακριβών τροφίμων και επισήμανε ακόμα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε αρκετά σημεία στον πλανήτη θα δυσκολέψουν περισσότερο την ανεμπόδιστη πρόσβαση στα προσιτά στην τιμή τρόφιμα.

Παρά τις προειδοποιήσεις όμως, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ κατά το μήνα Ιανουάριο και μάλιστα προβλέπεται οι τιμές να αυξηθούν περισσότερο.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ, τον προηγούμενο μήνα, πολλές τιμές τροφίμων σημείωσαν αισθητή αύξηση 3,4% κι ο σχετικός δείκτης του ΟΗΕ διαμορφώνεται πρωτόγνωρα υψηλά τώρα, (ο δείκτης αυτός καταρτίστηκε το 1990), στο 231. Ο δείκτης καταρτίζεται από τις αποτιμήσεις πολλών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής. Για τα λιπαρά προϊόντα και τα γαλακτοκομικά έχουμε μηνιαίες αυξήσεις 5,6% και 6,2%, αντίστοιχα, για τα δημητριακά αυξήσεις 3%, επειδή σπανίζει σχετικά το σιτάρι και το καλαμπόκι, αμετάβλητη προς το παρόν είναι η τιμή των κρεάτων.

Τα τρόφιμα ανατιμώνται πολύ τώρα στο Μπανγκλαντές, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Σομαλία, στην Ουγκάντα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού που γνωρίζει πολιτική κρίση.

Η ΑΠΕΙΛΗ μιας μεγάλης επισιτιστικής κρίσης είναι ορατή και οφείλεται σε μια σειρά λόγων, όπως οι φυσικές καταστροφές, η αυξημένη παραγωγή βιοκαυσίμων, η ανατίμηση του πετρελαίου, η πτώση του δολαρίου. Ωστόσο, ως βασική αιτία παραμένει ο άναρχος τρόπος ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος και η μεταφορά των τροφίμων από την κατηγορία των αγαθών στην κατηγορία των χρηματιστηριακών προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ