Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
Τηλεόραση
Απολογισμός για την... ελληνική γλώσσα

Ενα συνολικό «απολογισμό» για την ελληνική γλώσσα στον 20ό αιώνα, επιχειρεί να κάνει σήμερα η επιστημονική σειρά ντοκιμαντέρ «Τη γλώσσαμου έδωσαν ελληνική...», την οποία επιμελείται ο καθηγητής της Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Ο Γ. Μπαμπινιώτης αναφερόμενος στο πότε τελικά κινδυνεύει η γλώσσα, σημειώνει ότι «η γλώσσα κινδυνεύει μόνο όταν ένας λαός χάσει τη συνείδησή του». Πιστεύει ότι το γλωσσικό μας ζήτημα λύθηκε από το 1976 γιατί έχουμε μία ενιαία προφορική και γραπτή γλώσσα, τονίζοντας συγχρόνως πως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να «περάσουμε σε εφησυχασμό», αλλά πρέπει να «βρισκόμαστε σε αυξημένη εγρήγορση για τη γλώσσα». Ο Γ. Μπαμπινιώτης εκφράζει επίσης την άποψη ότι η κινδυνολογία πως η γλώσσα μας κινδυνεύει από τις ξένες επιρροές ή από τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι νέοι, είναι μια κινδυνολογία που «δεν πρέπει να μας απασχολεί». Γιατί ο πραγματικός κίνδυνος υπάρχει μόνο όταν ένας λαός χάσει τη «συνείδηση και την ταυτότητά του», κάτι που δε συμβαίνει με τον ελληνικό λαό.

Στην εκπομπή, επίσης, που θα μεταδοθεί σήμερα, η ομάδα φιλολόγων που συνεργάζεται με τον Γ. Μπαμπινιώτη, αναφέρεται στη σωστή γραφή λέξεων, όπως συγκεκριμένος ή συγκεκριμμένος. Στο μέρος με τον τίτλο «σημάνσεις», ο γλωσσολόγος κ. Καβουκόπουλος μιλάει για τη χρησιμότητα των γλωσσολογικών βιβλίων. Τέλος, ο ηθοποιός Κρατερός Κατσούλης, διαβάζει το ποίημα του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, «Ποιητές», το οποίο είναι αφιερωμένο στον Κώστα Καρυωτάκη. Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι της Ιωάννας Κολοβού και η παραγωγή του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη. (ΝΕΤ 18.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ