Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντεργατική «εξυγίανση»

Το εγκώμιο της δεκάμηνης διοίκησής του, έπλεξε ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Νίκος Μουρκογιάννης, καλωσορίζοντας χτες τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη, και προδιαγράφοντας την πορεία του θεάτρου. «Κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να επιτευχθεί η εξάλειψη του ελλείμματος σε ένα καθεστώς αδιατάρακτης εργασιακής ειρήνης», ανέφερε. «Σαν αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος, τα έξοδά μας μειώθηκαν κατά 23%, ενώ τα έσοδά μας από παραστάσεις αυξήθηκαν κατά 17%».

Κατά τον Ν. Μουρκογιάννη, η ΕΛΣ τώρα διανύει «τη δεύτερη φάση του προγράμματος εξυγίανσης», με «επόμενο λογικό στόχο την εξάλειψη του χρέους», που «δεδομένης της στήριξης της πολιτείας ...μπορεί να απαλειφθεί έως το Α' εξάμηνο του 2012».

Αυτό, βέβαια, «θα απαιτήσει παραμονή επί της ίδιας πορείας, αλλά και εφαρμογή επτά συγκεκριμένων διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες έχουν ήδη σχεδιαστεί και δρομολογηθεί». Στην «τρίτη φάση του προγράμματος εξυγίανσης», η ΕΛΣ θα εισέλθει σύμφωνα με τη «λογική των αριθμών» το 2012. Αυτά που απαιτούνται: «πειθαρχία, σκληρή εργασία, συνεχής προσπάθεια και πρόταξη των συμφερόντων του κοινού μας», συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣ, βεβαίως, παρέλειψε ν' αναφερθεί σε «επιτεύγματα» της διοίκησής του, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική: Απολύσεις πάνω από 100 εργαζομένων. Μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Κλείσιμο της δεύτερης σκηνής («Ακροπόλ»). Μεγάλες μειώσεις των μισθών, καταργώντας επί της ουσίας και την ίδια την επιχειρησιακή σύμβαση. Ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και επιβολή πειθαρχικών ποινών. Αμοιβές ντροπής των εκτάκτων καλλιτεχνών κ.ο.κ. Αυτά και άλλα πολλά αντεργατικά και αντιπολιτιστικά μέτρα συνθέτουν το «πρόγραμμα εξυγίανσης» στη Λυρική, όπου το «μάρμαρο» πληρώνουν, αποκλειστικά, εκείνοι που δεν ευθύνονται, δηλαδή οι εργαζόμενοι.


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ