Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία»!

  Μαχητική και μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Πάτρας από εργαζόμενους του «ΚΡΗΤΙΚΟΥ» και της πόλης με αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου

Δυνατά ακούστηκε χτες η φωνή των εργατών της Πάτρας, που διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκφράζοντας αγωνιστικά την ταξική αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της κλωστοϋφαντουργίας «ΚΡΗΤΙΚΟΣ», απαιτώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου με ευθύνη της κυβέρνησης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του μισθού και του συνόλου των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Μετά την ανακοίνωση της επιχείρησης ότι διακόπτει την παραγωγική διαδικασία από την 1η Γενάρη, οι περίπου 280 εργαζόμενοι της επιχείρησης προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και κατάληψη του εργοστασίου. Η επιχείρηση έχει ευνοηθεί δανειοδοτικά και με προγράμματα της κυβέρνησης, που έφτασε να τη βραβεύσει, όμως οι εργοδότες επικαλούνται αδυναμία να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανείων που επανειλημμένα έχουν πάρει.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες της εργοδοσίας να χρεώσει στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους τη μη λειτουργία της επιχείρησης «ΚΡΙΚΑΣ», στην οποία συνιδιοκτήτης είναι ο Κρητικός και η οποία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας του, έπεσαν στο κενό. Χτες το πρωί, έγινε συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων των δυο επιχειρήσεων και διαπιστώθηκε ότι η «ΚΡΙΚΑΣ» δεν μπορεί να λειτουργήσει, εάν δε λειτουργεί και ο «ΚΡΗΤΙΚΟΣ», καθώς βασικές μονάδες λειτουργίας του εξαρτώνται από την κλωστοϋφαντουργία, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί με ευθύνη της εργοδοσίας!

«Την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία»

Με ένα πανό που έγραφε «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία» στην κεφαλή της πορείας, οι εργάτες του «ΚΡΗΤΙΚΟΥ» που ξεκίνησαν νωρίς χτες το απόγευμα από τον Αγιο Ανδρέα συναντήθηκαν με τους συναδέλφους τους που κλήθηκαν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου από τη Συντονιστική Επιτροπή Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Πάτρας. Στη συνέχεια πορεύτηκαν μαζί προς τον τόπο συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, φωνάζοντας «εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» και «θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία». Το πανό του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, έγραφε χαρακτηριστικά: «Ξεσηκωθείτε! Φτάνει πια με τη φτώχεια, την ανεργία και τα προνόμια στην εργοδοσία».

Στη συγκέντρωση που ακολούθησε, μίλησε πρώτος ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον «ΚΡΗΤΙΚΟ» Βασίλης Ρουμελιώτης, ο οποίος ανέφερε: «έχουν περάσει δώδεκα μαρτυρικές μέρες που βρισκόμαστε χωρίς δουλιά. Αιτία, μια ακόμη φορά, η εργοδοσία και το κεφάλαιο που προσπαθούν πάνω στην πλάτη των εργαζομένων να παίξουν το δικό τους παιχνίδι», ενώ τόνισε πως «κανένας εργοδότης είτε Κρητικός λέγεται, είτε Σούγγαρης (σ.σ. συνιδιοκτήτης της «ΚΡΙΚΑΣ») δεν μπορεί να μας χρησιμοποιεί ενάντια στους συναδέλφους της ΚΡΙΚΑΣ που είναι και αυτοί χωρίς δουλιά με ευθύνη δική τους».

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Τάσος Θεριακής, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το κλείσιμο της επιχείρησης "ΚΡΗΤΙΚΟΣ" δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από χρόνια ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας είναι στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων, της αντιδραστικής καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Στο στόχαστρο, όμως, των κυβερνήσεων και της ΕΕ δεν ήταν ούτε ο Στράτος, ούτε ο Κατσάμπας της «Πειραϊκής Πατραϊκής», όπως δεν είναι και σήμερα ο Κρητικός, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής χρυσοπληρωθεί με εκατοντάδες εκατομ. δραχμές, λεφτά του ελληνικού λαού, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτό που κάνει σήμερα η εργοδοσία στον Κρητικό είναι ωμός εκβιασμός ενάντια στους εργαζόμενους με στόχο να πάρει νέα "θαλασσοδάνεια", να μειώσει τις θέσεις εργασίας και να καταργήσει τα εργασιακά δικαιώματα, στηριγμένος και στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πρόσφατα».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου σημείωσε επίσης ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Πάτρας «ενώ γνώριζε πολύ πιο έγκαιρα από εσάς το τι θα γίνει στον Κρητικό δεν πήρε κανένα μέτρο, για να προετοιμάσει την αντίσταση της εργατικής τάξης για να μην περάσουν οι αντεργατικές επιδιώξεις του». Στη συνέχεια ανέφερε: «Εμείς λέμε ότι η ευθύνη της λειτουργίας της επιχείρησης είναι πολιτική και πρέπει να την αναλάβει η κυβέρνηση. Αν θέλει, μπορεί», σημείωσε ο συνδικαλιστής για να προσθέσει ότι «σ' αυτό πρέπει να πάρουν θέση οι παράγοντες του νομού».

Ο Αντώνης Γαλάνης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα του εργοστασίου, σημείωσε: «Αυτοί που τελικά πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι που για 140 χρόνια κράτησαν όρθια μια εταιρία, χύνοντας ιδρώτα και αίμα, για να αποκομίσουν κέρδη δισεκατομμυρίων, τα αφεντικά. Με την υποστήριξη του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας ο αγώνας μας θα δικαιωθεί».

Μίλησε, επίσης, στη συγκέντρωση ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΠ Αλ. Μπάρλος.

Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης, όπου με συνθήματα όπως «Αυτή η πολιτική η αντεργατική των μονοπωλίων είναι εντολή», αποκάλυψαν το ρόλο της κυβέρνησης, ενώ διατράνωσαν την απαίτησή τους για «ΓΣΕΕ των εργατών και όχι των εργοδοτών.»

Σήμερα, οι εργαζόμενοι του «Κρητικού» θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του ΟΑΕΔ και θ' απαιτήσουν την καταβολή έκτακτου επιδόματος, ενώ αύριο με πούλμαν θα μεταβούν στο υπουργείο Εργασίας, για να θέσουν και στην πολιτική του ηγεσία τα προβλήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ