Κυριακή 14 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκατέλειψαν την Ηπειρο

Τον περασμένο Αύγουστο, μια ομάδα φίλων, που προπολεμικά φοιτήσαμε στις φημισμένες σχολές των Ιωαννίνων, Ζωσιμαία Σχολή και Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, επισκεφτήκαμε το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης με το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο, το Μαντείο του Θεού Δία.

Η θλίψη και η απογοήτευση που μας κατέβαλε δεν περιγράφεται. Βέβαια, η κοιλάδα της Δωδώνης, που είναι δημιούργημα της φύσης, υπάρχει. Ο αρχαιολογικός χώρος, όμως, που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας, οι αρχαίοι Ελλοί, Ελληνες, άφαντος. Πνιγμένος από θάμνους και αγριόχορτα, ούτε και διακρινόταν.

Εχοντας στα χέρια το βιβλίο «Δωδώνη», του αείμνηστου Γιαννιώτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σωτηρίου Ι. Δάκαρη, προσπαθήσαμε να βρούμε την Ιερά Οικία, το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, τους ναούς του Ηρακλή, της Διώνης, της Θέμιδος, της Αφροδίτης, του ελληνιστικού ναού του Διός, τη Χριστιανική Βασιλική, αλλά ...μάταιος ο κόπος μας. Μόνο το επιβλητικό αρχαίο θέατρο, που, παρά τα σημάδια της εγκατάλειψης, αντιστέκεται με πείσμα στη φθορά του χρόνου και στην εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας.

Δεν μπορούσαν να υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες, για να κατατοπίζουν τον επισκέπτη; Τέτοια εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας δεν μπορεί να τη συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Μήπως το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο υπάγονται οι αρχαιολογικοί χώροι, έχει λησμονήσει τη Δωδώνη; Μήπως δεν έχει στο γραφείο του το χάρτη της Ηπείρου με το Ιερό της Δωδώνης;

Δεν αποκλείεται και αυτό να συμβαίνει. Εδώ το «αθηναϊκό κρατικοκομματικό κράτος» ξέχασε ολόκληρη την Ηπειρο. Και γι' αυτό, στο συνονθύλευμα που λέγεται «Ενωμένη Ευρώπη», η Ηπειρος είναι πρώτη στην ανεργία, πρώτη και στη φτώχεια.

Χαίρε άνεργη και θεόφτωχη Ηπειρο, η πάλαι ποτέ «Εύανδρος».

Πολύ σε φρόντισαν και σε φροντίζουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, είκοσι χρόνια τώρα. Δε βλέπουν το κατάντημά σου και τα χάλια σου, ώστε να πάρουν τη μεγάλη απόφαση, που να λέει: «Παραιτούμαστε». «Παραιτούμαστε, λαέ της Ηπείρου, γιατί το αθηναϊκό κρατικοκομματικό κράτος είναι μόνο για την Αθήνα». Για την πράξη τους αυτή δε, η Ιστορία θα τους μνημονέψει.

Ο ηπειρωτικός λαός ήταν ευφυής και δημιουργικός. Ηταν λαός με ιστορική μνήμη και προβληματική. Οι ταξιδεμένοι Ηπειρώτες δεν ξέχασαν ούτε στιγμή την Ελλάδα. Γι' αυτό και βοήθησαν με τις δωρεές τους να ορθοποδήσει το νεοσύστατο νεοελληνικό κράτος, που βγήκε μέσα από τη φωτιά και τις στάχτες του 1821.

Οι σημερινοί, όμως, κυβερνώντες μας τι έκαναν και κάνουν για την Ηπειρο; Τέλεια αδιαφορία και εγκατάλειψη έριξε την Ηπειρο στην απομόνωση και στην ερήμωση.

Πριν από μήνες, ακούστηκε η φωνή του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος κ. Ευάγγ. Μαλέσιου, που δήλωσε ότι στις προσεχείς εκλογές δε θα είναι υποψήφιος. Δεν ξέρω τα αίτια αυτής της απόφασής του. Μακάρι να σχετίζονται με την απομόνωση και ερήμωση της Ηπείρου.


ΝΙΚΟΣ Β. ΚΟΣΜΑΣ
Λαογράφος - Συγγραφέας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ