Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΛΕΚΟΣ ΔΡΟΥΚΑΛΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΔΡΟΥΚΑΛΗΣ
φωτο

Τέλος του 2010 «έφυγε» και ο αγαπητός μας συμπατριώτης, συναγωνιστής και σύντροφος ΑΛΕΚΟΣ ΔΡΟΥΚΑΛΗΣ.

Εμενε στην Αθήνα. Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια - το ηρωικό Δαδί, το 1920. Απόφοιτος Παντείου. Πρωτοπόρος στην Εθνική Αντίσταση. Στέλεχος του ΚΚΕ. Οι γονείς του Νίκος και Αλτάνα και τα αδέρφια του Θανάσης, Λουκάς και Γιούλα, όλοι στον αγώνα απ' την κατοχή ως τις μέρες μας.

Το 1941, στο ΕΑΜ, υπεύθυνος για τη νεολαία. Το 1943 επικεφαλής του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Μετείχε στο σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό σταθμό Δαδιού στις 14.4.1943. Και με τις εκκαθαριστικές στην Γκιώνα στις μάχες στο Μαυρολιθάρι, Κουκουβίστα, Παύλιανη. Αργότερα, βγήκε αντάρτης στον ΕΛΑΣ, με το ψευδώνυμο «Αχιλλέας».

Στο 2/42 Τάγμα του συμπατριώτη του Σωτήρη Τσιτσιπή (Λοκρού) ήταν καπετάνιος του 5ου λόχου, με λοχαγό το Μενέλαο Τυπάδο (Μακεδόνα). Εδρασε στη Λοκρίδα. Συνέβαλε στην παράδοση των Ιταλών. Πήρε μέρος στη μεγάλη μάχη στις Θερμοπύλες κατά των Γερμανών, στις 20-21/9/43. Με την αποχώρηση των Γερμανών το τάγμα Λοκρού και ο λόχος του, χτυπάει, στις 17/10/1944, στη δημοσιά τις τελευταίες εχθρικές φάλαγγες, και μπαίνει στο ελεύθερο Δαδί.

Στο Δεκεμβριανό κίνημα το τάγμα χτυπάει τους Εγγλέζους στον τομέα της Ελευσίνας. Με τη Συμφωνία της Βάρκιζας παραδίνει τα όπλα στην περιοχή της Υπάτης. Επιστρέφοντας στο Δαδί, ο Αλέκος τοποθετείται Γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ. Η τρομοκρατία τον αναγκάζει να βγει στον Παρνασσό. Η μικρή ομάδα χτυπιέται από τα αποσπάσματα Χωροφυλακής. Τραυματίζεται. Αιχμαλωτίζεται. Καταδικάζεται σε θάνατο και κρατήθηκε πολλά χρόνια στη φυλακή. Εμεινε πιστός μέχρι τέλους στο Κόμμα και στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ «Ριζοσπάστη», 150 ευρώ, και στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ 50 ευρώ.

Κώστας Πεντεδέκας - Γιάννης Βούζας - Γιώργης Μωραΐτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ