Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συντονισμένα και ανυποχώρητα ενάντια στην Παιδεία της «αγοράς»

Μαχητική συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Παιδείας από ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ΜΑΣ, ΑΣΓΜΕ, μαθητές

Πλήθος κόσμου χτες στο υπουργείο Παιδείας
Πλήθος κόσμου χτες στο υπουργείο Παιδείας
Ενα πλατύ κάλεσμα σε ανυποχώρητη πάλη για την Παιδεία των πραγματικών λαϊκών αναγκών αποτέλεσε η χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων, του ΜΑΣ και μαθητών που βρέθηκαν εκεί με αποφάσεις τοπικών συντονιστικών και μαθητικών συμβουλίων.

Από το «βήμα καταγγελιών», που είχε στηθεί απέναντι από το υπουργείο Παιδείας, πέρασαν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές. Κατήγγειλαν την ξεδιάντροπη είσοδο των επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών στα Πανεπιστήμια. Μίλησαν για τους πρωτοετείς - παιδιά εργατικών οικογενειών που αναγκάζονται να πληρώνουν τα βιβλία, για την εστία της ΑΣΠΑΙΤΕ και άλλες εστίες που ρημάζουν λόγω της υποχρηματοδότησης και οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση και οι σπουδαστές στο δρόμο, για συμφωνία του Πανεπιστημίου Πειραιά με τον επιχειρηματικό κολοσσό CΟSCO, για την προσπάθεια της Eurobank να στήσει στο χώρο του ίδιου ιδρύματος τραπεζάκι για να πουλάει δάνεια και άλλα «προϊόντα» μέσα στο Πανεπιστήμιο. Οι μαθητές από την πλευρά τους αναφέρθηκαν στον αυταρχισμό με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι από μερίδα εκπαιδευτικών και διευθυντών που τους θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι. Τέτοια κρούσματα υπήρξαν και χτες, μέρα που και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί απεργούσαν, με προσπάθεια να παρεμποδιστούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση οι μαθητές, με απειλές για απουσίες, με κλειδωμένες πόρτες κλπ. Η απάντηση ήρθε από το στόμα ενός μαθητή, ο οποίος δήλωσε ότι μαθήματα δέχονται από τους αγωνιστές και όχι τους απεργοσπάστες καθηγητές.

«Οχι στο σχολείο της αγοράς - Οχι στο Πανεπιστήμιο ΑΕ» έγραψαν στο οδόστρωμα μπροστά από το υπουργείο
«Οχι στο σχολείο της αγοράς - Οχι στο Πανεπιστήμιο ΑΕ» έγραψαν στο οδόστρωμα μπροστά από το υπουργείο
Τους πραγματικούς ενόχους για αυτή την κατάσταση κατονόμασαν από το βήμα της συγκέντρωσης οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θ. Δριμάλα και Αλ. Αρβανιτίδης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά Μ. Δελλή, ο Δ. Βιτάλης εκ μέρους του ΜΑΣ, ο Θ. Αυγέρος εκπαιδευτικός και μέλος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Μίλησαν για τον πλούτο που παράγει ο λαός κι από την άλλη τα νέα μέτρα που φέρνουν φτώχεια, ανεργία, κατάργηση κατακτήσεων στα λαϊκά νοικοκυριά. Για το ρόλο της κυβέρνησης που εφαρμόζει, στο όνομα της κρίσης, όλα εκείνα που χρόνια τώρα το μεγάλο κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση αξίωναν. Για τη λυκοσυμμαχία που επιτίθεται στις λαϊκές ανάγκες, τα στηρίγματα της πολιτικής της κυβέρνησης είτε σε πολιτικό είτε σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Κατήγγειλαν ότι τα σχέδια για το «νέο» σχολείο και το Πανεπιστήμιο, που θα λειτουργεί σαν «επιχείρηση», είναι κομμάτι της ίδιας στρατηγικής που νομιμοποιεί την εξαθλίωση για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Την αντίθεση στην πολιτική αυτή εξέφρασε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων σε συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου και από τη στάση της απέναντι στα αιτήματά τους επιβεβαιώθηκε ότι οι κατακτήσεις δεν έρχονται με διάλογο, αλλά με αγώνες. Το ραντεβού των συγκεντρωμένων ανανεώθηκε για τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση με το ΠΑΜΕ, αλλά και για όσο χρειαστεί να αγωνιστούν, για να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης προς όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ