Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Σοβαρά προβλήματα για τους εργαζόμενους

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα για τους εργαζόμενους του ΑΠΕ - ΜΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος και Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ). Συγκεκριμένα, τους τελευταίους 8 μήνες, έχει καθυστερήσει η καταβολή των μισθών τους 3 φορές, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και 20 ημερών, μεγεθύνοντας τις οικονομικές δυσκολίες των εργαζομένων, εν μέσω και της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Επιπλέον ήρθαν αντιμέτωποι με περικοπές στο μισθό τους της τάξης του 10%, παρόλο που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπάγονται στη συλλογική σύμβαση της ΕΣΗΕΑ - ΕΙΗΕΑ, σύμφωνα με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Την ίδια στιγμή, το ΑΠΕ - ΜΠΕ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για την ίδια τη λειτουργία του, που φυσικά δεν είναι ανεξάρτητα από τα προαναφερθέντα προβλήματα των εργαζομένων. Η φετινή μειωμένη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη της ετήσιας μισθοδοσίας των εργαζομένων, και το συγκεκριμένο ποσό υπολείπεται αυτού που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 191. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κλίμα ανασφάλειας, καθώς έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για μετατάξεις και φοβούνται και για πιθανές απολύσεις λόγω αυτής της κατάστασης που κυριαρχεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αλλά και λόγω ενδεχόμενης αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας του, που εκτός των άλλων αν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί θα έχει και πιθανές συνέπειες στον ίδιο το χαρακτήρα του, στην όποια ελευθερία της ενημέρωσης υπάρχει».

Ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού: Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας; Για ποιο λόγο έγιναν περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων και αν θα παρθούν μέτρα ώστε να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Θα εξασφαλίσει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση, ώστε αυτό να μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίσει τη λειτουργία του; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για αλλαγή καθεστώτος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και αν ποιος είναι αυτός και ποιες οι συνέπειές του στους εργαζόμενους και τις εργασιακές τους σχέσεις;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ