Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Εσπασε όλα τα ρεκόρ η αμόλυβδη

Phasma

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, την ώρα που οι εργαζόμενοι υπολογίζουν και το τελευταίο λεπτό των πενιχρών τους εισοδημάτων προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, έφτασε η τιμή της βενζίνης. Οι κερδοσκόποι των «αγορών» σέρνουν το χορό της αισχροκέρδειας και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πυροδοτεί τα αδιέξοδα των λαϊκών νοικοκυριών από τη μια σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου με προκλητικές ανέξοδες διαπιστώσεις και από την άλλη συντηρώντας τους ληστρικούς φόρους που βαρύνουν τις τιμές των καυσίμων.

Χτες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε ακόμα και το 1,84 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης τα 96 λεπτά το λίτρο. Μέσα σε τρεις εβδομάδες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά τέσσερα λεπτά το λίτρο και της αμόλυβδης και του ντίζελ κίνησης περισσότερο από τρία λεπτά το λίτρο. Η «μέση» τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,64 λεπτά το λίτρο και του θέρμανσης στα 84 λεπτά το λίτρο.

Το «κλίμα» διαμορφώνουν οι κερδοσκόποι των «αγορών» παίζοντας τα γνωστά παιχνίδια, με στόχο να αυξήσουν την κερδοφορία τους εκτινάσσοντας τις τιμές με πρόσχημα τα σενάρια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Το «σκηνικό» άρχισε να στήνεται μετά τα γεγονότα της Αιγύπτου, για να «φουντώσουν» τα σενάρια με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, προσθέτοντας «φόβους» για επέκταση των αναταραχών και παρά το γεγονός ότι πρακτικά ακόμα και η μειωμένη - σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία - παραγωγή της Λιβύης (στα 400.000 βαρέλια από 1,6 εκατ. βαρέλια όπως αναφέρεται) δεν ισοδυναμεί με πραγματικό κίνδυνο δημιουργίας ελλείψεων στη διεθνή αγορά. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από την είδηση σύμφωνα με την οποία ήδη η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Επιπλέον, χτες τα ΕΛΠΕ διαβεβαίωναν ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν τις ανάγκες της κατανάλωσης για δύο μήνες.

  • Πρόστιμο 8.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας επιβλήθηκε σε πρατηριούχο στην οδό Βάρης - Κορωπίου ο οποίος είχε εγκαταστήσει δύο μηχανισμούς παραποίησης της ποσότητας που προμήθευε τους πελάτες του μέσω τεσσάρων αντλιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο πρατηριούχος συνελήφθη και διεξάγεται προανάκριση προκειμένου να εντοπιστεί και ο εγκαταστάτης του μηχανισμού που με βάση τις διατάξεις απειλείται με επιβολή προστίμου από 50.000 μέχρι 500.000 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ