Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Μελετούν το ενδεχόμενο «ενδιάμεσης» συμφωνίας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Το ενδεχόμενο μίας «ενδιάμεσης ειρηνευτικής» συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους φαίνεται πως μελετά τώρα η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα τουλάχιστον με δήλωση υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματούχου στο πρακτορείο «Ρόιτερς». Ρόλο στην πιθανή απόφαση για υπαναχώρηση από τον αρχικό στόχο μίας «συνολικής ειρηνευτικής» συμφωνίας για το Μεσανατολικό φαίνεται παίζουν οι τρέχουσες, ρευστές εξελίξεις στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής αφού Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως ίσως να μην είναι ευνοϊκός για τα συμφέροντα του Τελ Αβίβ ένας μεσοπρόθεσμος νέος συσχετισμός δυνάμεων.

Πάντως, η πρώτη αντίδραση των Παλαιστινίων σε αυτή την προοπτική ήταν μάλλον αρνητική. Ο Ναμπίλ Σάαθ, ανώτερος αξιωματούχος στην Παλαιστινιακή Αρχή του προεδρεύοντος Μαχμούτ Αμπάς, εκτίμησε ότι η ιδέα μίας ενδιάμεσης συμφωνίας «είναι ακόμη χειρότερη απ' ό,τι έχουμε ήδη συζητήσει».

Στο μεταξύ, εντείνονται οι αντιδράσεις Εβραίων εποίκων στην απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να κατεδαφίσει αυθαίρετους εποικισμούς που κτίστηκαν σε γη παλαιστινιακής ιδιοκτησίας δίχως την άδεια του Τελ Αβίβ.

Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ότι θα κατεδαφιστούν αυθαίρετοι οικισμοί που βρίσκονται σε γη παλαιστινιακής ιδιοκτησίας τάχα εξαιτίας των διεθνών αντιδράσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει η νομιμοποίηση σπιτιών Εβραίων εποίκων που έγιναν σε δημόσια έκταση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ