Κυριακή 6 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αξιότιμοι «κερδοσκόποι»

Παρουσιάστηκαν από τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης ως ασυνείδητοι κερδοσκόποι, ως ανήθικοι εκβιαστές και τελικά ως υπεύθυνοι της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για τους διαχειριστές των περιβόητων hedge funds, των «κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνων», οι οποίοι παρά τους χαρακτηρισμούς «ζουν και βασιλεύουν και τον κόσμο κυριεύουν». Τα ονόματα των πιο γνωστών βρίσκονται μόνιμα και σταθερά στα πάνελ του Νταβός και των άλλων κορυφαίων συναντήσεων του κόσμου του κεφαλαίου, στα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, οι γνώμες τους καταστρέφουν ή σώζουν οικονομίες και χώρες ολόκληρες. Στην πραγματικότητα είναι καθόλα νόμιμοι και έγκριτοι επιχειρηματίες, με τη διαφορά ότι στη ζούγκλα του καπιταλισμού, αν οι άλλοι είναι τα λιοντάρια και οι τίγρεις, αυτοί είναι οι ύαινες.

Τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα hedge funds όχι μόνο δεν υπέστησαν ζημιά από τη διεθνή κρίση, αλλά αντιθέτως σημείωσαν κέρδη που τα φέρνουν σε άμεση ανταγωνιστική θέση με παραδοσιακούς τραπεζικούς κολοσσούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», τα δέκα μεγαλύτερα hedge funds του κόσμου απέφεραν κέρδη για τους πελάτες τους της τάξεως των 28 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2010, υπερβαίνοντας κατά 2 δισ. δολ. τις συνολικές αποδόσεις που διασφάλισαν, αντιστοίχως, οι τράπεζες Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays και HSBC στους επενδυτές τους. Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι αυτά τα hedge funds έχουν εξασφαλίσει στους πελάτες τους κέρδη 182 δισ. δολ. από τότε που ιδρύθηκαν. Μόνον οι πελάτες του Τζορτζ Σόρος υπολογίζεται ότι αποκόμισαν 35 δισ. δολ., μη συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών, από το 1973, όταν δημιουργήθηκε το Quantum Fund.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ