Κυριακή 6 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΡΟΦΙΜΑ - ΤΙΜΕΣ Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν, καταγράφοντας νέο ρεκόρ το Φλεβάρη για όγδοο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη. Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία για τυχόν αύξηση στις τιμές του πετρελαίου που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Οι τιμές των ειδών διατροφής αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με το Γενάρη, φτάνοντας στο ανώτερο επίπεδο τιμών από το 1990.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΖΗΜΕΝΣ Ο γερμανικός όμιλος «Siemens» είδε να παραμένει αμείωτο το πάρα πολύ μεγάλο πρόστιμο, που του είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το επικύρωσε. Το εν λόγω πρόστιμο χρονολογείτο από το 2007 και είναι ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ (550 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) και επιβλήθηκε για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της σύστασης καρτέλ στο πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας για δίκτυα ηλεκτροδότησης και πιο συγκεκριμένα για τον εξοπλισμό μεταγωγής με μόνωση αερίου (GIS).

ΤΡΙΣΕ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα και ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές διαπιστώνει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επισημαίνοντας πως απαιτείται «υψηλή επαγρύπνηση». Ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχει η αίσθηση μεταξύ των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου ότι είναι «πιθανή» μια αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ