Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα «αγροτικά καλάθια» ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα «αγροτικά καλάθια» υπό την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, κάνει λόγο για συνειδητό εμπαιγμό των μικρομεσαίων αγροτών προς όφελος των μεγαλοαγροτών.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Αυτό που θέλουν είναι η επίσπευση της εφαρμογής της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ. Εχουν στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγους καπιταλιστές αγρότες, με ταυτόχρονο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στην ουσία, παραδίδουν το εμπόριο των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στους εμποροβιομήχανους, οι οποίοι ήδη κατέχουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, συσκευαστήρια, εκμεταλλευόμενοι εργάτες και ξεκληρισμένους αγρότες. Ταυτόχρονα, με κριτήριο τα κέρδη και την καπιταλιστική αγορά θα βάζουν στο καλάθι συγκεκριμένα προϊόντα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών που θα παίρνουν τις επιδοτήσεις, ενώ την ίδια ώρα δε θα στηρίζονται άλλα αναγκαία αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας. Εκεί οι καπιταλιστές αγρότες που δραστηριοποιούνται, κυρίως στην καλλιέργεια φράουλας, έχουν ταυτόχρονα τα συσκευαστήρια και το εμπόριο. Διαμορφώνουν τις τιμές και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως η πατάτα, το καρπούζι, τα οπωροκηπευτικά. Οχι τυχαία σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρας εξήρε τους συγκεκριμένους καπιταλιστές αγρότες σαν πρότυπο για την αγροτική ανάπτυξη.

«Ωριμες οι συνθήκες για έναν άλλο τρόπο παραγωγής»

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας, ο κοινός αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργατοϋπάλληλους, μικροεπαγγελματίες, τα ριζοσπαστικά μέτωπα και οργανώσεις της νεολαίας και των γυναικών, για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου για τη λαϊκή εξουσία, είναι η μόνη λύση και διέξοδος.

Ο δρόμος αυτός προετοιμάζεται με τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες, με τη διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης, που εμπνέουν μαχητική αισιοδοξία και δίνουν προοπτική. Γι' αυτό στηρίζουμε τους αγώνες και τα αιτήματα άμεσης ανακούφισης, αλλά και προοπτικής, για ανατροπή του Μνημονίου και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Οι αγώνες θα έχουν προοπτική όταν ο στόχος θα είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που είναι οι ώριμες και αναγκαίες με έναν άλλο τρόπο παραγωγής όπου θα εξασφαλίζεται:

Κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, ενέργεια, μηχανήματα κ.ά.) και προϊόντων άμεσης κατανάλωσης, ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων φτηνών και ποιοτικών, που θα καλύπτουν τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού.

Κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης.

Συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής με τη δημιουργία και στήριξη παραγωγικών συνεταιρισμών μικρομεσαίων αγροτών, που θα ενοποιούν τις μικροϊδιοκτησίες στη μεγάλη συνεταιριστική, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις, στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησής της και άμεσης σύνδεσής της με τη μεταποίηση.

Δημιουργία κρατικού φορέα συγκέντρωσης και εμπορίου των αγροτικών προϊόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ