Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Ούτε ένα ευρώ απ' τις τσέπες μας - δημόσια δωρεάν Παιδεία»

Κινητοποιήσεις χτες ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο και την εγκύκλιο που περιορίζει τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων

Από την κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας
Από την κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας
Με συνεχόμενες κινητοποιήσεις «απαντά» το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στην κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει απ' την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο νέος νόμος - πλαίσιο προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα. Το ΜΑΣ καλεί σε συλλαλητήριο, την Πέμπτη 17 Μάρτη, για «να μην περάσει ο νόμος - "έκτρωμα"». Στο συλλαλητήριο καλεί και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Χτες, το ΜΑΣ πραγματοποίησε κινητοποιήσεις στις πρυτανείες των ιδρυμάτων, με αιχμή την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που περιορίζει τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων.

Οι Επιτροπές Αγώνα της Φυσικομαθηματικής, της Νομικής Σχολής (ΝΟΠΕ) και της Φιλοσοφικής πραγματοποίησαν δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας απαιτώντας: «Να μην καταργηθεί το δωρεάν βιβλίο - Να μην περάσει το μνημόνιο της Παιδείας».

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΕΜ Πολυτεχνείου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία. Οι πρυτανικές αρχές υποστήριξαν ότι το ίδρυμα θα αξιοποιήσει τις ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας και θα γίνουν αιτιολογικές εκθέσεις απ' τις ΓΣ Τμήματος για τα επιπλέον βιβλία. Επίσης, επανέλαβαν πως αν χρειαστεί το ίδρυμα θα καλύψει τα έξοδα των βιβλίων που δε δικαιολογεί το υπουργείο Παιδείας. Πάντως, ακόμα και μια τέτοια πρόταση δε λύνει το πρόβλημα, αφού αποδέχεται και νομιμοποιεί την περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων με ευθύνη του κράτους.

Οι Επιτροπές Αγώνα της ΑΣΟΕΕ θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχη κινητοποίηση, σήμερα, στην Πρυτανεία της σχολής.

Επίσης, το ΜΑΣ καλεί αύριο σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, για το πρόβλημα των συμβασιούχων καθηγητών.

Σε άλλες πόλεις

Να παρθεί άμεσα πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος περιορισμού της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων απαίτησαν, χτες, φοιτητές και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου στην Πρυτανεία. Μαζί με τα λόγια... κατανόησης που άκουσαν οι φοιτητές από την Πρυτανεία, άκουσαν και την πρόταση για ανταποδοτικό πρόγραμμα εργασίας των φοιτητών, δηλαδή για «μαύρη» εργασία των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους!

Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ από τις 8 το πρωί μέχρι το μεσημέρι προχώρησαν σε αποκλεισμό στις Πρυτανείες του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην πρόσοψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ ανάρτησαν γιγαντοπανό.

Το μεσημέρι, σπουδαστές που συσπειρώνονται στις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς τη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης. Κατήγγειλαν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την υποβάθμιση των ΤΕΙ.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, συνεχίζουν τη δράση με παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ, ενώ το Σάββατο, στις 12 μ. προγραμματίζουν πλατιά εξόρμηση στην πλατεία της Σίνδου.

Στην Κομοτηνή, το ΜΑΣ πραγματοποίησε κατάληψη στην Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στη συνέχεια μαζικές εξορμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ