Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ - «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εκδήλωση με εργαζόμενους στο Δήμο

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις Δήμων του Νομού Καρδίτσας και, γενικότερα, εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, στη συγκέντρωση - ανοιχτή συζήτηση, που κάλεσαν η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με θέμα: «Η οργάνωση των νέων Δήμων, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων στους Δήμους».

Στην εισήγηση που έκανε ο Χρ. Τέγος, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Καρδίτσας, αναφερόμενος στο πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης στις πληρωμές των μισθών των εργαζομένων στους Δήμους, εξήγησε ότι στο μνημόνιο αναφέρεται πως για το 2011 θα παρακρατηθούν 500 εκατομμύρια ευρώ από τις τακτικές επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ, ενώ το 2010 από τα τακτικά έσοδα στους ΟΤΑ παρακρατήθηκε το 35%. Στο μνημόνιο, επίσης, προβλέπεται ότι οι Δήμοι κάθε μήνα, αντί για το 1/12 θα παίρνουν το 1/14 από την επιχορήγηση. Αυτό θα γίνεται μέχρι το Σεπτέμβρη, οπότε και θα δούνε πώς θα πάνε τα έσοδα που έχουν οι Δήμοι από τη φορολογία των δημοτών και συγκεκριμένα από το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Σημείωσε, ακόμα, ότι οι Δήμοι δεν εισέπραξαν τις δύο τελευταίες δόσεις από το ΣΑΤΑ (είναι χρήματα που προορίζονται για έργα) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τους εργολάβους.

Οσον αφορά στη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις δημοτικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε:

«Η θέση μας για τις υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις είναι να κλείσουν όλες και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι σ' αυτές να μεταφερθούν και να ενταχθούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων ή και των ΝΠΔΔ. Καταλαμβάνοντας, είτε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις είτε συνιστώμενες μόνιμες και αορίστου χρόνου θέσεις εργασίας αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας. Να διέπονται δε ως προς τους όρους και το ύψος της αμοιβής εργασίας τους από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν εκάστοτε για το προσωπικό των Δήμων λαμβάνοντας υπόψη την προϋπηρεσία τους».

Και αφού υπογράμμισε πως «το δίλημμα ότι η διάλυση των δημοτικών επιχειρήσεων οδηγεί στην απόλυση του προσωπικού τους δεν ευσταθεί», είπε:

«Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων να συμφωνήσουμε και να αποφασίσουμε ότι την κοινωνική πολιτική να την ασκεί ο Δήμος και όχι η επιχείρηση. Να κάνουμε δεκτό το ομόφωνο αίτημα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις να τις διαλύσουμε και να μεταφέρουμε το προσωπικό τους στο Δήμο Καρδίτσας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ