Κυριακή 20 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιαπωνία: Μετρώντας απώλειες και καταστροφές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν περάσει μια βδομάδα και ενώ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος της πυρηνικής απειλής άρχισαν οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού για την οικονομία της Ιαπωνίας. Στο δυσθεώρητο ύψος των 14 με 15 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 171 έως 183 δισ. δολαρίων, εκτιμά η τράπεζα Credit Suisse το οικονομικό κόστος του καταστρεπτικού σεισμού και του τσουνάμι που έπληξε τη χώρα. Σύμφωνα με τον Χιρομίτσι Σιρακάουα, οικονομολόγο της ελβετικής τράπεζας στο Τόκιο, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι κάτω του 40% εκείνων από το σεισμό στο Κόμπε το 1995, που κόστισε 40 τρισ. γιεν. Οι περιοχές που επλήγησαν το 1995 αντιπροσώπευαν το 12% του ιαπωνικού ΑΕΠ, ενώ εκείνες που επλήγησαν από το σεισμό της Παρασκευής το 7%. Ο κ. Σιρακάουα υπολογίζει πως η άμεση επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι συρρίκνωση κατά ένα τρισ. γιεν το 2011, ποσό αντίστοιχο του 0,2%. Θεωρεί, όμως, πιθανή μια περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 1% εξαιτίας της διακοπής της παραγωγής.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο εμπόριο. Η Lloyd's List Intelligence υπολογίζει πως θα υπερβεί τα 3,4 δισ. δολάρια ημερησίως το κόστος από τη διακοπή της λειτουργίας λιμανιών. Οπως τονίζει, το θαλάσσιο εμπόριο της τρίτης οικονομίας στον κόσμο έφθασε πέρυσι στα 1,5 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, με το δείκτη Nikkei του Τόκιο να υποχωρεί σε ποσοστό 10,55%, η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών θεωρεί πρόωρη μια εκτίμηση του συνολικού κόστους της θεομηνίας που έπληξε την Ιαπωνία. Παράλληλα, θεωρείται δεδομένη μια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της τρίτης οικονομίας στον κόσμο με αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις από την αναστολή της λειτουργίας ιαπωνικών βιομηχανιών και την πτώση της παραγωγής σε τομείς συνδεδεμένους με την υψηλή τεχνολογία. Ηδη το οικονομικό αίσθημα μεταξύ αναλυτών και επενδυτών υποχωρεί στη Γερμανία, ενώ μερίδα αναλυτών πιθανολογεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αναθεωρήσει την πρόσφατη προειδοποίησή της για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Citigroup και UBS προβλέπουν πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας θα παραμείνουν χαμηλοί στη διάρκεια του 2011 και συγκεκριμένα μιλούν για 1,7% και 1,4% αντιστοίχως. Προεξοφλούν, ωστόσο, ανάκαμψή της για το 2012 και ρυθμούς 2,3% και 2,5% αντιστοίχως χάρη στις δραστηριότητες ανοικοδόμησης της χώρας. Στην πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση προβαίνει, πάντως, η Barclays, που προβλέπει πως οι ζημίες θα υπερβούν εκείνες του σεισμού στο Κόμπε και θα φθάσουν στο 3% του ιαπωνικού ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιαπωνική οικονομία που παρουσιαζόταν ως πρότυπο δυναμικά αναπτυσσόμενης οικονομίας μετά τη σοβαρή κρίση στις αρχές της δεκαετία του '90 δεν κατάφερε να ανακτήσει τη θέση της, εξαιτίας και ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζει μόνο τα τελευταία χρόνια μια αναιμική ανάπτυξη, η οποία τώρα διακόπτεται λόγω των καταστροφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ